ZETApress

hírportál

Barabás a budai várban

125 éve halt meg Barabás Miklós, a XIX. századi magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb mestere. Az évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti Galéria 125 művet mutat be a Barabás Miklós. A rajz mestere című kiállításon. A tárlaton néhány ismert festmény mellett elsősorban olyan rajzok és akvarellek láthatók, amelyekkel korábban még nem találkozott a közönség.

A kiállítás átfogja a teljes grafikai életművet, így a korai munkák mellett bemutatjuk Barabás itáliai képeit (köztük a Velence alkonyaikor című különleges remekművet), az 1840-es években a pályafutása csúcsára érő művész akvarelljeit, a korabeli fürdőéletet bemutató grafikáit, litografált arcképeinek sorozatát, s a késői Barabás néhány alkotását.

A kiállítást Hessky Orsolya és Dsupin Luca művészettörténészek, a tárlat kurátorai és Vígh Annamária, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese ma 11 órakor mutatták be a sajtó képviselőinek a Szent György téri főépület II. emeletén, ahol Egressy Rita fényképezett. A tárlat holnaptól 2024. január 14-én vasárnapig látogatható.

Szóljon hozzá!