ZETApress

hírportál

Ajándék műtárgyak

Kortárs üvegművészeti tárgyakkal bővül az Iparművészeti Múzeum gyűjteménye: a Magyar Zene Házában júliusban bemutatott Glassification.hu című kiállítás alkotói közül hatan egy-egy művüket ajánlották fel a múzeumnak.

Az alkotások azt követően kerülnek a múzeumba, hogy a kiállítás visszatér kétéves körútjáról, amelynek keretében idén többek között Velencében, Szófiában és finn városokban mutatkozik be a kortárs magyar üvegművészet – tudtuk meg délután a Városligeti fasorban. – A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Magyar Üvegművészek Társaságával együttműködésben hozta létre legújabb utazó kiállítását a kortárs magyar üvegművészet szélesebb körű nemzetközi megismertetésére – emlékeztetett a KKM helyettes államtitkára a múzeumnak adományozott tárgyakat bemutató sajtótájékoztatón a Ráth György-villában.

Lengyel Miklós hisz abban, hogy az élő művészet és tudomány aktív szereplői nemcsak elvont szinten mutatják be a magyar eredményeket, hanem termékeny nemzetközi együttműködéseket képesek kezdeményezni és megvalósítani. Már több alkalommal bebizonyosodott, hogy a magyar művészi és tudományos gondolkodás nemzetközi bekapcsolódása kézzelfogható és mérhető eredményekkel jár. Emlékeztetett arra, hogy 2022 az üveg nemzetközi éve volt. 2023 nagy várakozásokkal teli esztendő, mivel a cseh, francia, német, spanyol és finn kezdeményezéshez csatlakozva a magyar üvegművesség is felkerülhet az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Vincze Máté, a KIM helyettes államtitkára bátor, előremutató kiállásnak nevezte az üvegművészetre összpontosító utazó tárlatot. Megjegyezte, egy kevésbé ismert és felkapott művészeti irányzatról van szó, de remélik, hogy a magyar művészek meglepetéseket tudnak okozni a világnak, és egyben nemzetközi elismertséget szereznek a magyar üvegművészetnek.

Jékely Zsombor, az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi igazgatója köszöntötte a résztvevőket. A múzeum gyűjteményébe kerülő műveket az alkotók – Bihari Kristóf, Bősze Eszter, Darabos Anita, Edőcs Márta, László Kyra és Varga Gyöngyvér Amala – jelenlétében mutatták be. A Glassification.hu további négy kiállítójának alkotásai már megtalálhatók az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében.

Szóljon hozzá!