ZETApress

hírportál

Új tájegység Szentendrén

Június 25-én, pénteken délelőtt 11 órakor nyílik meg a szentendrei Skanzen 8. tájegysége, az Észak-magyarországi falu. A tájegység épületegyüttese egy a szükségben is leleményes egykori közösség világát idézi fel ? mondta el Cseri Miklós főigazgató a Ráday utcai sajtótájékoztatón.

Nagyné Batári Zsuzsanna az anyaggyűjtés során sok padlásra felment. ? Honnan tudta, hová kell felmennie, ki kalauzolta a falvakban és könnyen átadták-e az emberek a múzeum részére kért tárgyakat? ? kérdeztem a tájegység vezető muzeológusától.

Zsuzsa asszony elmondta, hogy az idős emberek bizony nehezen engedik be az idegent, ezért mindig a Polgármesteri Hivatal munkatársával ment. Ők tudták, hová érdemes mennie, s a helyiek is könnyebben bizalmukba fogadták. Nem csak a padlást, de az istállót is megnézte, mert a lakószobában és a konyhában is gyakran volt muzeális érték. Mindig jól megfizették, ezzel tudták legyőzni az idős falusiak ragaszkodását a régiségekhez. Az új tájegység egész évben látogatható lesz, részletek a sajtóanyagban olvashatók. A fotók Lantai József felvételei.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nász a skanzenben | ZETApress

Szóljon hozzá!