ZETApress

hírportál

A kövek bölcsője

Veljko Vujanovic montenegrói fotóművész kiállítása nyílt meg délután a Magyar Természettudományi Múzeumban. Montenegró ? A kövek bölcsője július 29-ig látható. A különleges kiállítás elénk tárja a vad szépségű Montenegrót, az ott élő emberek arcát és életét.

A művész célja, hogy bemutassa e különleges ország természeti szépségét, építészetét és néhány kiemelt történelmi emlékét. Ez a sokak számára ismeretlen, ?fekete hegyek? országa titokzatos és gyönyörű tájaival egyszerűen elvarázsolja az embert. Habár viharos történelme nyomott hagyott rajta, a természeti kincsei még szinte érintetlenek.

Veljko Vujanovic

A művész 1958-ban Montenegróban, Niksic városában született, és 1975 óta hivatásos fotósként dolgozik. Fotográfiából BA végzettséget és Academy Master IVAS fokozatot szerzett, és független televíziósként illetve víz alatti filmesként is tevékenykedik, és a Montenegrói Hivatásos Fotósok Szövetségének elnöke.

Az alábbi televíziós műsorok alkotója: A Yukatán-félsziget tengeralatti barlangjai. A Vörös-tenger színei I. és II. rész. Mükéné ? a fehér sziget. Zanzibár korall ékkövei. Halászat (A Karib-szigetek). Halászat egy levegővel (A Földközi-tenger). Maldív-szigetek. Zimbabwe, a Viktória-vízesés. Rafting a Tara folyón.

Víz alatti operatőrként közreműködött számos, a Montenegrói Nemzeti Televízióval közös munkában, valamint a montenegrói tengerpartok víz alatti területeinek feltárására indított kutatásokban. Már munkásságának az elején részt vett tájfotózásokban, és a fotói számtalan Montenegróról szóló könyvben, monográfiában és egyéb kiadványban megjelentek. A nemzeti tévében sugárzott Az ablak című tévésorozat (hét rövidfilm Montenegró vad szépségéről) alkotója.

Egyéni fotókiállításai: USUF Galéria, Belgrád. Kortárs Művészeti Központ, Podgorica. Híd Galéria, Podgorica. Fórum Galéria, Niksic. Herceg Novi, Budva, a hegyi Tara folyó. Kiállított a Hivatásos Fotográfusok Világtanácsában, Ausztriában és az olaszországi Orvietoban.

Beszámoló Vujanovic egyik korábbi kiállításáról

Sokan, akik imádják a montenegrói természetet, a vallási és kulturális értékeit, akik írnak és beszélnek róla, megrendülve a hősi hagyományok, a történelem, a háborúk és az évszázadokig tartó szabadságért való küzdelem erejétől. Mindig is ámulatba ejtették őket az ország hegyeinek, tengerének, köveinek vad és ősi szépsége, amely lélegzetelállító, és arra kényszerít, hogy azt gondold, az emberek mennyire nem fontosak ebből a nézőpontból, a világnak ebben a kis szegletében, ami maga a Balkán, amit talán Isten maga alkotott.

Veljko Vujanovic bizonyosan egyike azoknak az embereknek, akik szerelmesek Montenegróba. Olyan ember, aki karszthegyeinek minden szikláját, minden zegzugát bejárta, megtalálta Montenegrót a nap első sugaraiban, ahogy a Durmitor hegység hasadékain áttör, minden hegyi forrásban, a Tara-folyó bájában és zúgóin, Bjelasica rejtett erdeiben és Sinjajevina kopár hegyi terepén.

Vujanovic fotóival az ősi Montenegró emlékét őrzi meg, meghagyva azt a jövő generációi számára olyannak, amilyen ? vadnak, méltóságteljesnek, bátornak, törékenynek, titokzatosnak, teljesen rejtve az élet és a természet repedéseiben, ellentmondásokkal teljesen: egyszerre van jelen a hagyomány, a modernitás, makacsság, sőt némi szomorúság is. De így ahogy van, a miénk és mi az övéi vagyunk úgy, ahogy felnevelt minket.

Tudnunk kell, hogyan szeressük ezt a Montenegrót, mert ő a mi tükörképünk, olyan, amilyenek mi vagyunk, és nem amilyenek lenni szeretnénk. Azzal, hogy Vujanovic megpróbálja megtalálni az igazi Montenegrót, egyúttal magát próbálja megtalálni. Minden egyes fényképe Montenegróról arra a kérdésre válaszol, hogy valójában mennyire szereti Montenegrót. Ez a kis válogatás a fotóiból, amely Vujanovic hosszú vándorútjairól, és ebből a nagy szeretetből származik, a montenegrói tájat festi le. És ugyanakkor mindnyájunkat.

Szóljon hozzá!