ZETApress

hírportál

Szent Iván-éj: múzeuméj

Országszerte 442 kulturális intézmény több mint 2200 programmal, köztük koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel várja a nyári napfordulón, Szent Iván éjszakáján a látogatókat a június 24-ei Múzeumok éjszakáján – mondta Vincze Máté délelőtt a Magyar Természettudományi Múzeumban. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Vannak olyan kulturális kódok, amelyek összekötnek minket, ilyenné kezd válni az ország legnépszerűbb kulturális rendezvénye, a Múzeumok éjszakája is, amelyen tavaly több mint 300 ezren vettek részt és a szervezők idén is hasonlóan magas részvételre számítanak – emelte ki a KIM közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára hozzátéve: a rendezvény célja, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba.

Az eseményt idén Miklósa Erika, a Magyar Szent István-rend birtokosa, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő népszerűsíti jószolgálati nagykövetként. A rendezvény idén a TRendben vagyunk! szlogen köré épül, kiemelt helyszíne pedig Veszprém lesz, ahol 13 intézmény várja majd a látogatókat. A kiemelt tematikához az intézmények csaknem 330 programmal kapcsolódnak. A Neumann János-emlékévhez csatlakozva tíz intézményben mutatják be izgalmas programok segítségével a 120 éve született, világhírű matematikus sokrétű munkásságát.

Porga Gyula beszámolt arról, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program évében számos izgalmas múzeumi és kísérőprogrammal készülnek a Múzeumok éjszakájára. Veszprémben 13 intézmény 30 helyszínen több mint félszáz programmal várja majd a látogatókat. A Múzeumok éjszakáján nyílik meg az Egry József munkásságát bemutató kiállítás a megújult Laczkó Dezső Múzeumban, és a festőművész előtt tiszteleg a Művészetek Háza tárlata is. Emellett lesznek programok a Digitális Tudásközpontban, a Margit-romoknál és a Foton Audiovizuális Centrumban is – sorolta Veszprém polgármestere.

Bernert Zsolt főigazgató házigazdaként elmondta, hogy idén még színesebb programokkal készülnek, mint tavaly: az esemény középpontjában Dél-Amerika állat- és növényvilága áll majd, amely 15-én csütörtökön 10 órakor nyílik a Dínókertben a nagykövet asszony részvételével. A 24-ei program – a gyermekes családokra tekintettel – 16 órakor kezdődik a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol nyolc kiállítást tekinthetnek meg a látogatók: a múzeum munkatársai berendeznek egy 600 lepkének otthont adó lepkeházat, lesz élőállat-bemutató, emellett dél-amerikai ételeket is kóstolhatnak és latin zenét is hallgathatnak az érdeklődők.

A Múzeumok éjszakája programjai idekattintva érhetők el, valamint egy mobilalkalmazás is az érdeklődők rendelkezésére áll. A MUZEJ EVENT@HAND applikáció ingyenesen tölthető le. Budapesten idén is egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok éjszakája rendezvényei és kiállításai, ezzel a karszalaggal lehet közlekedni a BKK kizárólag ezen az estén üzemeltetett múzeumi járatain is. A rendezvény fő szervezője a KIM.

Szóljon hozzá!