ZETApress

hírportál

Amadeus-díjasok

Tegnap kiosztották az Amadeus Hallgatói Ösztöndíjakat a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, immár nyolcadszor. A díjazottakat az Amadeus Művészeti Alapítvány, a Műgyűjtők Klubja és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. választotta ki az Egyetem II, III, IV. és V. éves hallgatói közül.

Az Amadeus Alkotói Ösztöndíj Pályázat keretén belül az Alapítvány egy tanéven keresztül biztosít havi fix összegű ösztöndíjat a Magyar Képzőművészeti Egyetem egy-egy szobrász és festő szakos hallgatójának. Az ösztöndíj egyre népszerűbb a hallgatók körében és egyre elismertebb az Egyetem vezetése részéről. Fejlődését jól tükrözi, hogy míg 1999-ben csupán egy festő hallgatónak biztosított havi 33 ezer forinttámogatást, addig immár negyedik éve a győztes festő- és szobrászhallgató 80-80 ezer forint ösztöndíjban részesül.

A díjazottak:

Fundamenta ? Amadeus Szobrász Ösztöndíj 2010. évi nyertese: Gergely-Farnos Lilla IV. évf. Yanagi V. című alkotásával; Fundamenta ? Amadeus Festő Ösztöndíj 2010. évi nyertese: Pazsiczky Péter III. évf. Párbeszéd I. című alkotásával.

A sikeres ösztöndíjprogram immáron nyolcadik éve azzal egészül ki, hogy a pályázati kiállításra beadott pályamunkákból a Fundamenta és az Alapítvány gyűjteménye bővítése céljából 15 festményt választ ki. A Kisalkotói ösztöndíj pályázat keretén belül a kiválasztott művek alkotói 130 ezer forint egyszeri támogatásban részesülnek.

A díjazottak:

Amadeus gyűjteményébe beválogatva: Bereczki Kata, Galambos Áron, Hámori Anett, Kiss Viktória, Margit Zsófia; Fundamenta gyűjteményébe beválogatva: Galambos Áron, Knopf Andrea, Margit Zsófia, Pintér Diána Abigél, Schlingloff Vilmos, Szilágyi Mihály, Tőkés Réka, Töröcskei Bence, Vida László, Winkler Viktor. A Műgyűjtők Klubja 2009-es csatlakozásával újabb ösztöndíjat hozott létre, Műgyűjtők-Amadeus Alkotói Ösztöndíj néven. Ennek a díjnak a nyertese Bereczki Kata, festőművész hallgató.

A pályázatok alapján két ösztöndíjról szakmai zsűri dönt, míg a harmadik ösztöndíj tekintetében a Műgyűjtők Klubján keresztül a magyarországi kortárs magángyűjtők elektronikus szavazataikkal döntenek.

A zsűri tagjai:

Az Egyetem (Körösényi Tamás, Károlyi Zsigmond), a Fundamenta (Gergely Károly) és az Amadeus (Balogh Péter, Nagy Bálint) képviselőin túl ? az Alapítvány által felkért külső szakértők: M. Novák András, Kovács Péter és Bikácsi Daniela festőművészek, Balás Eszter és Mata Attila szobrászművészek, míg a művészettörténész-kritikus szakma és sajtó részéről Topor Tünde (Art Magazin), Andrási Gábor (Műértő), Hajdu István (Balkon) művészettörténészek.

2007-től az Amadeus Alkotói Ösztöndíj fő szponzora a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. Az Alapítvány és a pénzintézet közötti tartós együttműködési szerződés garantálja a Fundamenta-Amadeus Alkotói Ösztöndíj biztos anyagi hátterét, és tette lehetővé az Alapítvány számára további önálló programok elindítását ? tudtuk meg Balogh Mátétól.

Szóljon hozzá!