ZETApress

hírportál

Herendi porcelánok Pesten

Királyi hétköznapok címmel nyílt herendiporcelán-kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban délelőtt a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a kiállítótér közös rendezésében. – A herendi porcelán Magyarország egyik legismertebb és legelismertebb márkája, amelyet a világ szinte minden pontján forgalmaznak – mondta L. Simon László a kamaratárlat megnyitóján.

A ma megnyílt kiállítás az első állomása annak a sorozatnak, amely bemutatja, hogy a 200 éves Herendi Manufaktúra az évszázadok során mit tett hozzá a magyar iparművészethez – emelte ki a múzeum főigazgatója hozzáfűzve: a kiállítótér Magyar EXPO sikerek című tárlatán, valamint a múzeum látványraktárban számos értékes herendi porcelán látható, ezért hogy a kincseket nemcsak a magyar közönség láthassa, a Herendi Manufaktúrával és az Iparművészeti Múzeummal együttműködve a jövőben számos külföldi kiállítást is terveznek megszervezni.

Simon Attila elmondta: a mostani tárlaton egy Viktória-evolúció látható, hiszen a porcelánokkal terített asztalon az 1851-es klasszikus Viktória-mintától kezdve meg lehet találni a Vilmos herceg esküvőjére készített Royal Garden-mintával festett tálakat is, amely szintén a Viktória-mintából táplálkozik. A manufaktúra évente mintegy háromszázezer porcelánt állít elő. – Termékeink a közönség szerint nem csak szép használati tárgyak, hanem műalkotások is – emelte ki a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója hozzátéve, hogy porcelánjaik számos világkiállításon szerepeltek sikerrel. Mint mondta, minden évben több tucat bemutatót rendeznek Magyarországon és külföldön egyaránt, az elmúlt 10 évben mintegy 150 kiállítást szerveztek. – Herend erős gyökerekkel, de friss innovatív hajtásokkal is rendelkezik – mutatott rá kiemelve: a hagyományok ápolása mellett folyamatosan keresik a megújulási lehetőségeket is, 64 millió különböző termékünk mellett évente mintegy 400 új alkotást is születik a manufaktúra falai között.

Duncan Graham kiemelte: a Herendi Porcelán a világ egyik legszebbjeként ismert a britek számára. Felidézte, hogy a londoni világkiállításon bemutatott és aranyérmet nyert kínai stílusú pillangókkal, virágos ágakkal, élénk és vidám színekkel festett motívum az egyik legismertebb Herendi-minta. A bemutatót 1851. május elsején nyitotta meg Viktória királynő Londonban, ahol mintegy százezer tárgyat állítottak ki több mint 16 kilométeren 15 ezer kiállító részvételével. A kiállításon számos tárgy szerepelt, többek közt a Koh-I-Noor gyémánt és egy 8,5 méter magas kristályszökőkút is. – Az Egyesült Királyság és Magyarország közötti történelem szerves részei Herend és lenyűgöző porcelánjai, amelyeket a britek már több mint 170 éve csodálnak – zárta gondolatait a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara elnöke.

A Nemzeti Múzeum időszaki tárlatán látható Viktória-minta keletkezése szinte egyidős a Herendi-porcelán készítésével. A kínai hatás alatt született, stilizált lepkékből és virágzó ágakból álló minta azt a szín- és dekorációgazdagságot reprezentálja, amely kezdettől fogva jellemzi a porcelánmanufaktúra festészeti stílusát. Leghangsúlyosabb eleme a Kínából származó bazsarózsa, amely Európába kerülve a korai porcelánok egyik legkedveltebb motívumává vált. Az egyéni arculat kialakításának lehetőségét a lepkék sokfélesége, a pünkösdi rózsa változatos megjelenési formái teremtették meg, így a kínai eredet ellenére a minta magyar benyomást kelt, felidézve a magyar erdők, mezők, a falusi kertek tarkaságát és zsongását.

Viktória nagy becsben tartotta a Herendi-étkészletet, csak abban az ebédlőben terítettek vele, ahol esténként együtt vacsorázott férjével, Albert herceggel. Ilyenkor sosem volt körülöttük személyzet, saját magukat szolgálták ki. Az angol uralkodóház későbbi tagjai is kedvelték a Herendi-műalkotásokat. A több mint 170 éve használt Viktória-minta az ét-, a tea- és a mokkás-készleteken kívül mutatós egyéb dísztárgyakon, mint a bonbonniére, a dísztányér vagy a lámpaváza. A Viktória-kollekció az évtizedek során számtalan módozatban és színvilágban született újjá, legutóbb felújított változata egy Royal Garden mintával megfestett Herendi-porcelánkészlet Magyarország hivatalos nászajándéka volt Vilmos herceg és Katalin hercegné számára. A tárlat a császárokhoz, királyokhoz, királynőkhöz és az arisztokráciához köthető dekorációkat bemutató sorozat első állomása.

Szóljon hozzá!