ZETApress

hírportál

Royal Hotel Óbudán

A szeptember 17-én vasárnapig látogatható Grand Hotel Royal Budapest – A luxusszálló története a kezdetektől napjainkig című kiállítás nyílt meg tegnap este Óbudán, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum I. emeletén.

1896-ban nyílt meg Európa legnagyobb szállodájaként a Royal Nagyszálló. A Glück testvérek és társai által megálmodott hotel öt emeletén 350 szoba volt. A Millenniumra érkező turisták, külföldi látogatók számára épült luxusszállóban lift, telefon, villanyvilágítás kényeztette a szállóvendégeket. Több étterem, kávéház, falfestményekkel díszített gyönyörű bálterem, társalgók, tárgyalószoba és egy fodrászat is helyet kapott a több mint 31.500 m2 alapterületű nagykörúti palotában.

A szocialista időszak 1961-1991 közötti harminc éve alatt 1.370.814 vendég szállt meg itt. A ’90-es évekre az agyon-használt, korszerűtlen, gazdaságtalan hely bezárt. Épp 20 éve, hogy 2003-ban újra megnyílt a fényűzően felújított, több nemzetközi díjjal is elismert Corinthia Budapest Hotel, a máltai szállodacsoport tagjaként.

A múzeumi tárlaton bepillantást nyerhetünk a több mint 125 éves szálloda történetébe, láthatjuk a szállodába érkező hírességeket, a 2006 óta működő Royal Gyógyfürdőt, a híres Royal Apolló, később Vörös Csillag Filmszínházat, megtudhatjuk mi a kolonc, milyen feladatot látott el a csőposta és mi volt az a boyszolgálat.

A sok fali tabló egyikén örömmel fedeztem fel Meskál Tibor ügyeletes igazgató fényképét. Édesapja még Zmeskálként élt Felvidéken, de Trianon utáni kitelepítése okán elhagyta nevéből a Z-betűt, így Tibor már Meskálként született 1943-ban Budapesten. 2019. szeptember 23-ai megismerkedésünkről idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!