ZETApress

hírportál

Gyertyás rekord

A nagy sikerű, országos rekordokat hozó téli aukció után Vajda Lajos: Gyertyás lány című képe kelt el a legmagasabb áron, 48 millió forintért a Kieselbach Galéria tavaszi árverésén tegnap este a Duna parti Marriott Hotelben, mellyel a kortársak előfutárának számító festő túlszárnyalta saját életműrekordját.

A Kieselbach Galéria kiállításán április 11-től láthattuk a kalapács alá került alkotásokat. A 130 tételt felsorakoztató tavaszi kortárs árverésen Vajda Lajos: Gyertyás lány című 1936-os műve – amely a legnagyobb méretű magánkézben őrzött olajképe -, beállította a festő életműrekordját: több mint 20%-kal múlva felül a korábbi legmagasabb leütési árat.

Nemcsak kulcsfontosságú modern művész, hanem az egyik legjelentősebb szereplője a XX. századi képzőművészetnek. Vajda 1945-ben már több éve nincs az élők között, életműve viszont ekkor hat igazán, az örökösök és tanítványok titkos világában, megtermékenyítve a kortárs magyar művészetet. Ennek analógiája, ahogy Szinyeit csak a Nagybányás új nemzedék fedezte fel, évtizedekkel a Majális születése és kudarcos fogadtatása után – közölte Kieselbach Tamás galériatulajdonos.

Az aukción olyan – közelmúltban elhunyt – kortárs klasszikusok szerepeltek kiemelkedő módon, mint Bak Imre, Hencze Tamás, Haraszty István és Fajó János. Azoknak az alkotóknak az esetében, akiknek munkásságát a közelmúltban nagy kiállítás dolgozta fel, érezhetően megélénkült az érdeklődés. Frey Krisztián munkája a tavalyi Ludwig múzeumi bemutatója után több mint megnégyszerezte indulási árát, Deim Pál nagy méretű alkotása 9,5 millió forintos életműrekordot ért el, Mácsai István festőművész most is zajló Kiscelli múzeumi különleges kiállítása után fehér rózsás csendéletével négyszeresére emelte az induló árát, visszahozva az elfeledettségből a realista mestert.

A sokszínű válogatásban az elmúlt 78 év háború utáni és kortárs művészetéből különféle izgalmas művek szerepeltek, a Kádár-kornak görbe tükröt álltó Méhes László: Langyosvíz című művétől kezdve a szürnaturalizmus most felbukkant ’60-as évekbeli Korga György-féle főművein keresztül Pauer Gyula: Bíró Icáról készített pszeudó gipszszobor-lenyomatáig.

Szóljon hozzá!