ZETApress

hírportál

Díjazták a jó fotókat

A 41. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ által felajánlott nagydíját Huszti István, a Telex fotóriportere nyerte Szilánkok című, Ukrajnában készült képriportjával; az André Kertész-nagydíjjal pedig Szajki Bálintot, a 24.hu fotóriporterét ismerték el Egészségben és betegségben című képriportjával. Fotóink Katona Lucia felvételei.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban tartott tegnap esti díjátadón Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, a tárlat kurátora kiemelte: az idei Magyar Sajtófotó Kiállítás fókuszában az ukrajnai háború áll, bemutatva a szomszédos országban zajló harcokat és a háborús menekültek életét. Szintén kiemelt szerepet kapott az idei tárlaton a hazai kulturális életet – többek között a művészportrékat, a színházi életet és a könnyűzenei fesztiválokat – bemutató fotóanyag. A környezetvédelem témájában született, egyebek mellett a Sajó folyó szennyezésére, valamint az elmúlt év szélsőséges aszályára fókuszáló képriportok is jelentős hangsúllyal szerepelnek a kiállításon. A tárlaton a díjazott munkákon kívül a további magas színvonalú pályaműveket is megismerhetik az érdeklődők – fűzte hozzá a kurátor.

A 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Capa-központi megnyitó után magyarországi körútra indul. Az anyag kisebb, szabadtéri változata április 20-a és május 28-a között a pécsi Zsolnay Negyedben lesz látható, ahol a magyar sajtófotó történetét bemutató Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból című tárlaton négy évtizedre visszatekintő, fotókban elbeszélt történelmi utazás részesei lehetnek a látogatók. A szabadtéri kiállítás látható lesz Békéscsabán, Debrecenben és Kecskeméten is.

A kiállítás tegnap esti megnyitásával egy időben jelent meg Az év fotói album, amely 30 éve kísérője a Magyar Sajtófotó Pályázatnak és Kiállításnak. A kötetben valamennyi díjnyertes fotó megtalálható, ezeken kívül Bánkuti András szerkesztő válogatást közöl a tavalyi esztendő eseményeit leginkább jellemző, a pályázatra beküldött fotókból. Az év fotói album a Robert Capa Fotográfiai Központban és idén még több könyvesboltban megvásárolható.

A 41. Magyar Sajtófotó Pályázatra idén 269 fotográfus 2443 pályaművel – köztük 1881 egyedi képpel és 562 sorozattal – nevezett, így a beküldött fotók száma ezerrel haladta meg a tavalyit, összesen 6810 volt. A zsűri tagjai idén Szlukovényi Tamás, Stephane Arnaud, Adrian Evans, Daniela Mrazkova és Stiller Ákos voltak. A kategóriadíjakat korábban bejelentették, a kategóriák-beli díjazottak névsora és minden pályamű idekattintva megtekinthető. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban a tárlat május 28-án vasárnapig látható.

Szóljon hozzá!