ZETApress

hírportál

Gulácsy életműve

Gulácsy Na’Conxypan hercege címmel Gulácsy Lajos (1882-1932) életmű-kiállítása április 7-én nagypéntektől augusztus 27-én vasárnapig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában. A kiállítással egy időben nyílik Letűnt idők nyomában Gulácsy Lajos, Fáy Dezső és Keleti Arthúr Itália igézetében című kamaratárlatuk.

A kiállítást Plesznivy Edit és Bellák Gábor művészettörténészek, a tárlat kurátorai és Baán László, a múzeum főigazgatója ma 11 órakor mutatták be a sajtó képviselőinek, ahol Katona Lucia fényképezett.

Április elejétől a XX. századi magyar művészet egyik legkülönösebb alakjának, Gulácsy Lajosnak az életmű-kiállítása látható a Magyar Nemzeti Galériában. A mintegy kétszáz művet, azon belül 84 festményt felsorakoztató nagyszabá­sú bemutató új összefüggések megvilágításával tárja fel Gulácsy művészeté­nek változatos mélységeit.

A kiállításon – a sok jól ismert remekművön kívül – Gulácsy több újabban azonosított alkotása látható, valamint olyan művek is, amelyek korábban még soha nem szerepeltek kiállításon. A festmények, raj­zok, illusztrációk mellett Gulácsy-kéziratok, a művészről készült fotók, illetve kortársainak néhány jellemző alkotása teszik teljessé a tárlatot. A kiállítás min­den korábbinál teljesebben mutatja be a magyar századforduló és a korai mo­dernizmus egyik legeredetibb művészének életművét.

Szóljon hozzá!