ZETApress

hírportál

Újra vár a Ráth György-villa

Kiállításokkal és családi programokkal ezen a hétvégén újra nyit a Ráth György-villa, az Iparművészeti Múzeum első főigazgatójának egykori otthona. A koradélutáni sajtóeseményen Rippl-Rónai József: Vörösruhás nő című híres falikárpitja a műtárgyvédelmi okokból kötelező, hosszabb pihentetés után visszakerült a villa szecessziós ebédlőjének falára.

Az 1898-ban hímzett kárpit csak néhány hónapig látható ismét Budapesten, hamarosan ugyanis Franciaországba utazik a Musée de Pont-Aven Women at Work by/for the Nabis című tárlatra – közölte a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár. Vincze Máté emlékeztetett arra is, hogy Magyarország szomszédságában háború pusztít, ez pedig a közgyűjteményi szférára is kifejti negatív hatását, többek között a rezsiköltségek emelkedése miatt.

Cselovszki Zoltán, a múzeum főigazgatója elmondta, hogy az IMM Üllői úti főépületének felújítására is vonatkozik az a kormánydöntés, amely az el nem kezdett nagy-beruházások halasztásáról szól. Folyamatosak azonban az állagmegóvási munkálatok. A múzeum vezetése reménykedik abban, ha vége a háborúnak, a rekonstrukció elkezdődhet. Hozzátette, hogy a június 24-ei Múzeumok éjszakáján új kiállítás-sorozatot indít az intézmény a villában, amely az Üllői úti főépület rekonstrukciós terveit mutatja be.

Az újra-nyíló kiállítótérben addig is megannyi program várja az érdeklődőket, rögtön április elsején szombaton. Nemcsak A mi szecessziónk és a Minivarázs – Kép és betű a szecessziós ex libriseken című kiállításokat nézhetik meg a látogatók, hanem a családok szecessziós barkácsműhelyben, kosztümös tárlatvezetésen és időutazós sétákon is részt vehetnek. A programokról idekattintva olvashatnak.

Érdemes megjegyezni az októberben nyíló időszaki kiállítást is a Ráth György-villában: itt ugyanis Buliash Todaeva, a többek között az adidassal együttműködő kalmük származású sztárdizajner munkái nézhetők majd meg a Kortárs design osztály Körforgásban című sorozatának keretében. Az Iparművészeti Múzeum főigazgatója elmondta: bár zárva tart az intézmény főépülete az átfogó rekonstrukció elindulására várva, a gyűjtemény darabjaival számos helyen – többek között a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum kiállításain – találkozhatnak az érdeklődők, ahogy külföldön is nagy az érdeklődés az intézmény kollekciójával kapcsolatban.

A gyűjtemény több műtárgya jelenleg a berlini Kunstgewerbemuseum: Retrotopia című tárlatán látható. Hamarosan Japánba indul a Szólamok kerámiában: Kortárs magyar kerámiaművészet (1965-2022) című válogatás, cserébe jövőre egy kortárs japán kerámiagyűjtemény érkezik meg Budapestre. Júliusban a Hercegek selyemben – Luxustextíliák az Esterházy kincstárból címmel a Hangzhou-i Kínai Nemzeti Selyemmúzeumban nyílik meg az IMM tárlata.

Szóljon hozzá!