ZETApress

hírportál

Pályáztak a festőhallgatók

Az Ari Kupsus Gallery és Ari S Kupsus Salon Concert Society pályázatot hirdetett a Magyar Képzőművészeti Egyetem legígéretesebb negyedéves festőhallgatói számára. Az együttműködés keretében a galéria kiállításai sorában minden év májusában tárlatot rendez a beküldött és a zsűri által válogatott anyagból.

A válogatás a benyújtott portfóliók alapján történik. Évente legalább két hallgató részesülhet az Ari S Kupsus Salon Concert Society-díjban. Ezen kívül egy hallgatónak ítélik oda az Őexcellenciája Jari Vilén finn nagykövet által alapított Jari Vilén nagykövet-díjat. Az ünnepélyes kiállítás megnyitón hirdetik ki az évi nyerteseket. A portfóliók beérkezési határideje április 20-a volt személyesen, elektronikusan vagy postán.

A portfóliónak tartalmaznia kellett jó minőségű képanyagot maximum 15 munkáról, valamint a pályázó életrajzát. Amennyiben a hallgató nyomtatott formában nyújtotta be portfolióját, a kiállítás időtartama alatt ezeket is megtekinthetővé teszik a látogatók számára, majd a hallgató a kiállítást követően azt visszakapja.

A zsűri tagjai: Ari S Kupsus zsűrielnök, Dr habil DLA Nagy Gábor festőművész (MKE), Megyes Andrea galériavezető, Maria B Raunio festőművész és Jeff Taylor művészettörténész voltak. A pályázható díjak tehát: Ari S Kupsus Salon Concert Society-díj; a finn nagykövet Jari Vilén-díja; DEBUT kiállítás az Ari Kupsus Gallery-ben egy hallgató számára. Az önálló kiállítás a hallgató diplomaévében, a diploma megszerzése után kerül megrendezésre.

A galéria tulajdonos finn származású Ari Kupsus és Megyes Andrea galériavezető elégedetten állapították meg az eredményhirdetés előtti délután, hogy a beérkezett pályázati anyag nagyon változatos és magas színvonalú. Minden várakozásukat felülmúlva 22 negyedik éves festőhallgató adta be portfólióját.

A galériában kiállított műveket a zsűri közel 300 alkotás közül választotta ki. A kiállításra tíz hallgató 40 alkotása lett beválogatva. A kiírást módosítva úgy döntöttek, hogy összesen öt díj kerül kiosztásra, de erről bővebben csak a helyszínen a díjátadón nyújtanak tájékoztatást. A Jari Vilén-díjat, Finnország nagykövete személyesen fogja átadni.

A válogatott pályázati anyag kiállítása mától május 29-ig látható, a kiállítás-megnyitó, az eredményhirdetés és a díjátadó ünnepség ma este 6-kor lesz az Ari Kupsus Gallery-ben, a Bródy Sándor utca 23/b-ben. A kiállítást Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora nyitja meg.

Szóljon hozzá!