ZETApress

hírportál

Menyasszonyok emlékei

A Magyar Nemzeti Múzeum 2023 decemberében nyíló Magyar Menyasszony című nagyszabású kiállítása a magyar nő, a magyar menyasszony nézőpontjából az esküvői szokások, hagyományok, viseletek 500 éves térbeli és időbeli változását mutatja majd be 1522-től 2022-ig.

A projektet a vasárnap kezdődött Házasság hetében az MNM Széchényi-termében ma délelőtt L. Simon László főigazgató és dr. Simonovics Ildikó divattörténész, szakmuzeológus, a projekt hatfős csapatát irányító főkurátora mutatta be.

A Magyar Nemzeti Múzeum célja, hogy létrehozza az ország legnagyobb online esküvői gyűjteményét és a különleges darabokat be is mutassa a decemberi kiállításán. A Magyar Nemzeti Múzeum több száz, a párválasztással és az esküvővel kapcsolatos műtárgyat őriz a kora újkortól egészen a jelenkorig. A decemberi tárlat az intézmény saját anyagán felül az egész ország esküvői emlékeire épít.

A múzeum ezért országos lakossági gyűjtési akciót hirdet, a képeket, fotókat, családi történeteket egy online térbe várja a múzeum és a remények szerint így létrejön minden idők legnagyobb esküvői témájú online gyűjteménye! A gyűjtésben résztvevő magánemberek saját és családjuk történetével látható módon részévé válnak majd így a magyar nemzet történelmének azzal, hogy együtt szerepelnek a történelem könyvekből ismert nagyjainkkal.

Szóljon hozzá!