ZETApress

hírportál

Gyere ki a partra!

Petőfi Sándor: János Vitéz című műve kelt életre a ferencvárosi Kisképző diákjainak ábrázolásában. A Petőfi 200 emlékév tiszteletére egész évben kínál tematikus programokat a Várkert Bazár. A sorozat első elemeként újszerű szabadtéri kiállítással készültek, ahol a Kisképzős diákok munkáit mutatják be.

Kőrösi Gábor, a Várkapitányság kommunikációs igazgatójának üdvözlése után Petőfi Sándor: Négyökrös szekér című versét és Az apostol utolsó énekét mondta el egy-egy petőfis diák. A Várkapitányság és a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium együttműködésében a diákok a János Vitéz című elbeszélő költemény egy-egy szabadon választott jelenetét alkották újra vizuálisan. A május végéig látható kiállítás 15:30-kor nyílt meg ma a Petőfi 200 emlékév jegyében.

Petőfi Sándor az egyik legnagyobb nemzeti költőnk volt, versei a mai napig meghatározók a magyar irodalomban. Népmesei elemekkel bővelkedik az 1845-ben megjelent János Vitéz is, Jancsi és Iluska szerelmének, illetve Kukorica Jancsi János vitézzé válásának kalandos története. A költemény bonyolult, fiktív világában egyre hangsúlyosabbá válik a képzelőerő szerepe, mely világteremtő képesség teszi végül is lehetővé Iluska visszaszerzését Tündérországban. Jelen tárlat során ebben a mesés, teremtő erőben szerettük volna megeleveníteni János vitéz történetét. Azért erre esett a választásunk, mert szerettünk volna új színt vinni a szabadtéri kiállításokba, teret adni a feltörekvő tehetségeknek, közelebb hozni a fiatalokhoz a magyar irodalomnak ezt a történetrészét.

A Várkapitányság felhívására a 244 éve, 1778 őszén alapított ferencvárosi Kisképző diákjai Petőfi Sándor: János Vitéz című elbeszélő költeményének egy szabadon választott jelenetét dolgozták fel. A tárlat során 13 darab szabadon álló, kivilágított installációban összesen 24+1 tablófelületen láthatjuk a diákok szaktudását és kreativitását. Az illusztrációkon János Vitéz mesés, szürreális világa és a tehetséges ifjúság egyedi, művészi megszólalásmódja ötvöződik, a romantikus magyar irodalom kiemelkedő alkotójának és alkotásának tovább-élését bizonyítva. A diákok szabadon választott technikával alkották meg a mű számukra kedves jeleneteit. Digitális és rajzolt alkotások is szerepelnek a kiállításon, amelyeket a fiatal művészek láttak el egyedi címekkel.

A III. helyezett Tirpák Mária Viktória: Kísértés című akvarellje, a II. holtversenyben a 9. évfolyamos Haszon Anna: Sípszó és 11. évfolyamos bátyja, Ákos: Közétek, bárkik vagytok, egész bátorsággal lépek, míg a győztes a 13. évfolyamos Villányi Nagy Panna: Óriások királya című munkája lett. A Kisképző tanárai figyelemmel kísérték a teljes alkotói folyamatot, és szakmai zsűriként kiválasztották a legjobb 25 pályamunkát, melyek között szerepelnek az 1-3. helyezett alkotások is – mondta el Szűcs Tibor iskolaigazgató. A teljes kiállítás a Várkert Bazár déli panorámateraszán május végéig látható.

Emlékévhez kapcsolódó program-kínálat

Március 14-én kedden Juhász Anna irodalmár Petőfi-sorozatában Petőfi szerelmes verseit vizsgáljuk egy izgalmas és sokszínű beszélgetés, zenés-felolvasószínház keretében a Várkert Bazár rendezvénytermében. A legendás költő ismert szerelmi versei ciklusokhoz kapcsolódnak, de a ciklusok mögött valós kapcsolatok, szerelmek rejtőznek.

A Várkert Irodalom népszerű Irodalmi szerelmek sorozatában bemutatkozik a szerelmes költő, megismerhetjük kapcsolatát Csapó Etelkával, Mednyánszky Bertával és Szendrey Júliával, de megismerjük magát Petőfit is, akinek hatása máig érezhető. Mit üzen ez az életmű és Petőfi nekünk ma? – Vendégük lesz Háy János író, Margócsy István irodalomtörténész, Adorjáni Bálint színművész, Kacsó Hanga népdalénekes, Márkos Albert csellista és zeneszerző.

Láthatjuk a Sose lesz vége című, Petőfi ihlette kisjátékfilmet is, ennek kapcsán vendégük lesz: Somossy Barbara rendező, Koltai Lajos operatőr, a rendező mestere, és Szűcs Nelli színésznő, a film egyik szereplője. A film egy 1868-ban a kunsági betyárvilágban játszódó szerelmi dráma, alapja pedig A csaplárné a betyárt szerette című vers. A film főcímzenéje, a Sose lesz vége című dal Csík János és az Anima Sound System együttműködésében jött létre.

Március 15-én szerdán az ünnepi előadás szintén a János vitézhez kapcsolódik, de ezúttal élőzenés tánckölteményként. Egy eddig nem látott világba dallamokkal, énekkel, tánccal, a csizmák koppanásával, ahogyan Kukorica Jancsit földi kalandjait követően két felvonáson keresztül vezeti át sorsa Tündérországba.

A Varidance és a Bartók Táncszínház társulata Vári Bertalan koreográfus vezetésével látványos tánckölteményként varázsolja elénk Petőfi Sándor 1844-ben pár hét alatt papírra vetett művét, a János Vitézt. 1904-ben született Kacsóh Pongrác megzenésített darabja, amelynek friss és mai hangszerelését Szirtes Edina Mókus alkotta meg, és a kultikus Ferenczi György 1-ső Pesti Rackák zenekarának tagjaival kiegészülve csendül fel élőben. A kivételesen szerencsés csillagzat alatt megkötetett társulás egészen egyedi hangzást és látványvilágot varázsol, ezzel pedig sikerül elérnie azt a különleges bravúrt, hogy a mindannyiunk által ismert darabot teljesen új, egyedi nézőpontból mutatja be és ejti ezzel rabul a minőségi magyar kultúra rajongóit.

Szóljon hozzá!