ZETApress

hírportál

Antal-életmű a Műcsarnokban

Antal Csaba Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező életmű kiállítása, az Enterna Yorick – Live Book Csaba Antal című tárlat 18 órakor nyílik a Műcsarnokban. Köszöntőt mond Szegő György DLA, művészeti igazgató, megnyitja Forgács András író – tudtuk meg a délelőtti sajtóbejáráson, ahol Katona Lucia fényképezett.

A tárlat az alkotó több évtizedes, gazdag életművéből válogat. Európa számos jónevű színházának elismert művésze jelentős számú ikonikus előadás tervezője. Alkotói munkássága mellett oktatási tevékenysége is jelentős, itthon és külföldön egyaránt. – Antal Csaba díszlettervezői munkásságának sokfélesége magával ragad, de ez a sokféleség nem jelent semlegességet, identitás nélküliséget. Művészete a megoldások gazdagságában és a jelentős szövegekkel vagy híres /operákkal tett nagy utazásokban mutatkozik meg. Antal Csaba a színház erejében hívő művészek családjához tartozik, azok közé, akik hisznek a színház világokat teremtő képességében – írta róla Georges Banu, a januárban elhunyt nemzetközi hírű teatrológus.

Művészi munkásságát a drámai tér pontos felépítése, a naturális elemek és fényhatások egymást kiegészítő kompozíciója a nagyszabású, látványos téralakítás, a drámai szövegben hordozott gondolatok, érzelmek vizuális megjelenítése jellemzi. – Világot teremteni egy szöveg köré: számomra nincs ennél csodálatosabb feladat és nagyobb kihívás! – vallja az alkotó.

A Műcsarnokban lapozható könyvinstalláció formájában elevenednek meg a tervező pályájának meghatározó művei, részletgazdag díszletmakettek, látvány-, díszlet- és jelmeztervek, előadásfotók, videófelvételek mutatják be alkotói világának sokszínűségét. A látogatók felidézhetik többek között a Katona József Színház legendás Catullus előadását (rendező: Székely Gábor, 1987), az Új Színház Don Juanját (rendező: Székely Gábor, 1995), a kaposvári Valahol Oroszországban című előadást (rendező: Jeles András, Csiky Gergely Színház, 1991), de megtekinthetik a Hamlet (rendező: Eszenyi Enikő, Vígszínház, 2017), a Lót – Szodomában kövérebb a fű (rendező: Kovalik Balázs, Örkény Színház, 2019) és a Naphosszat a fákon (rendező: Anatolij Vasziljev, Kaposvári Csiky Gergely Színház, 2009) c.ímű előadások díszleteinek részleteit, valamint az alkotó 2015-ös Prágai Quadriennálén nagy sikerrel bemutatott Donor for Prometheus című live act-et. A március 19-én vasárnapig megtekinthető tárlatot Éri Ildikó szervezte.

Szóljon hozzá!