ZETApress

hírportál

Deim-életmű Virág Juditnál

Deim Pál (1932-2016) a ’60-as években induló magyar neoavantgárd képzőművészet meghatározó alakja. A Ferenczy Múzeumi Centrumban tavaly megrendezett és idő előtt bezárni kényszerülő nagyszabású életmű-kiállítása tegnap 17 órakor nyílt meg a Virág Judit Galériában a múzeum és a galéria együttműködésében.

A magángyűjteményekből is érkező remekművekkel bővített Csendek – Az életmű új rétegei című Falk Miksa utcai kiállítás friss szempontok mentén eleveníti fel a művész sokszínű munkásságát. Köszöntőt mondott Kelen Anna, a galéria vezető művészettörténésze és Bársony Balázs, a galéria művészeti igazgatója és a közös kiállítás ötletgazdája. Megnyitotta Kolozsvári Marianne, fotóink Katona Lucia felvételei.

Deim Pál vizuális nyelve néhány jellegzetes motívumra épül, amelyek variálása és a térrel kialakított viszonya minden alkotói korszakában újabb jelentésrétegekkel gazdagodik. Sajátosan emberközpontú geometrikus absztrakt művészete a nyugat-európai modernista festészeti hagyomány és a szentendrei-pravoszláv motívumvilág ötvözéséből indul ki.

Korai műveinek spirituális csendje szorosan összefügg a tér értelmezésének elmélyült kutatásával, amely később is meghatározza munkásságát. A csend elemi rendezőelve szintézisre törekvő alkotói látásmódjának, így a kiállítás e fogalom fényében tekinti át közel hat évtizedet átfogó pályáját. A terekben egymással kölcsönhatásba kerülő festmények, plasztikus alkotások, köztéri pályaművek, valamint emlékműtervek jól érzékeltetik konzekvensen, szigorú belső logika szerint épülő életműve ívét és változatosságát – tudtuk meg Deim Réka kurátortól, a művész unokájától.

Szóljon hozzá!