ZETApress

hírportál

Lengyel András felhői

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum I. emeleti Üvegtermében holnap 18 órakor nyílik Lengyel András: …minden fent van a felhőben… című kiállítása. Köszöntőt mond: Fabényi Júlia múzeumigazgató, megnyitja: Hajdu István műkritikus – hallottuk a ma déli kurátori tárlatvezetésen. Fotóink: Katona Lucia felvételei.

Az emberiség évezredek óta fürkészi az eget tudományos és vallási okokból, alapvető összefüggéseket állítva fel a makrokozmosz jelenségei és mikrovilágunk között. Lengyel András (1952. Zirc) életfelfogásában és munkájában ez a szemlélődés vált alapvető magatartássá. A ’70-es évek óta gyűjti a felhőket, a maga módján ő is kapcsolatot teremt a megfogható és megfoghatatlan között a képzőművészet eszközeivel.

A …minden fent van a felhőben… című kiállítás gazdag életmű áttekintésére vállalkozik, anyaga Lengyel András egész pályáját átfogja, mégsem retrospektív, hiszen a mai napig születnek új munkák. Témakörök segítségével követhető az a folyamat, melynek során a Fluxusból és a konceptuális művészetből kibomló életmű az akción, a fotó-alapú sokszorosított grafikán, a Mail Art-on és a festészeten keresztül teljesedett ki a posztmodernben.

A magyar neoavantgárd 2. generációjának, a ’70-es évek képzőművészetében nagy szerepet játszó Rózsa-kör alapító tagjaként indult Lengyel András pályája. Tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán festő szakon kezdte, harmadévtől a Grafika Tanszéken tanult tovább. Felhői átvándoroltak a sokszorosított grafika területére, majd más fontos motívumaival egyetemben – mint a háromszög, a könyv, a Felhő Múzeum – megtalálták helyüket fotókon, akciókban vagy installációk részeként, hogy későbbi korszakában ismét festményeken bukkanjanak elő.

Az emberi tudás e szimbólumai arra késztethetik nézőjüket, hogy részévé váljanak a sok ezer éves hagyománynak, melynek során az ember az Univerzumban kereste helyét. Ezt a belemerülést kívánják elősegíteni Lengyel András műalkotásai, a maguk játékos és szellemes módján: esetében minden lehet művészet, a csempedarab és a neoncső is, amennyiben meditációs tárgyként segíti szemlélődésünket, elmélyülésünket. Ha végigjárjuk a megismerés stációit, utunk végén talán magunk is feloldódhatunk a bennünket körülvevő mindenségben.

A tárlatot egy katalógus egészíti ki felkért szakértők tanulmányaival. A május 28-án vasárnapig látható kiállítás és a katalógus a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, kurátora Üveges Krisztina művészettörténész. A tárlatvezetés előtt a II. emeleti Könyvtárban Fabényi Júlia igazgatónő áttekintést nyújtott a múzeum tavalyi tevékenységéről és ismertette az idei kiállítási és szakmai programot.

Szóljon hozzá!