ZETApress

hírportál

Nyílt nap idegenvezetőknek

Tárlatvezetéssel egybekötött idegenvezetői nyílt napot szervezett a Magyar Nemzeti Múzeum ma délelőtt. Az esemény iránt nagy volt az érdeklődés, több mint 130 idegenvezető jött el, hogy informálódjon az MNM által nyújtott új lehetőségekről. A teljes idegenvezetői szakma megjelent a nyílt napon.

Házi Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum közönségkapcsolati és múzeumi értékközvetítésért felelős igazgatója a rendezvényt indító sajtóbeszélgetésen köszöntötte a megjelenteket és elmondta, az esemény egyik célja annak elősegítése, hogy a múzeum az utazási irodákkal és az idegenvezetőkkel szorosabban tudjon együttműködni a jövőben.

Kósa Margó, a múzeum főigazgató-helyettese örömét fejezte ki, hogy az eseményen szép számmal megjelentek a turizmussal, idegenvezetéssel foglalkozó szakemberek, ugyanis a Magyar Nemzeti Múzeumot az elmúlt években a szervezett turistacsoportok valamilyen okból kifolyólag elkerülték. Felhívta a figyelmet, hogy a múzeum egy nagyon nyitott intézmény és olyan értéket közvetít, amelyet a külföldi és a belföldi turistáknak is érdemes megmutatni: a látogatók színvonalas kiállításokkal találkozhatnak, a műkincs tartalom pedig arra ad lehetőséget, hogy mindig legyen egy-egy megújuló tárlat is.

A főigazgató-helyettes arról is beszámolt, hogy a múzeum szolgáltatásain is rengeteget fejlesztettek, így a látogatókat még magasabb színvonalon képesek kiszolgálni: újra kinyitott a Múzeumshop, megújult a kávéház, továbbra is üzemel a büfé és a csodálatos múzeumkertben található Auguszt Cukrászda, a két ruhatár pedig a komfortos megérkezést biztosítja mindenki számára. A nyitottságra törekvés minden téren megjelenik, így akár jegyvásárlás nélkül is el lehet tölteni időt a múzeumban, legyen szó csak egy kávé elfogyasztásáról vagy egy tárgyalás lebonyolításáról.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Idegenvezetők Egyesülete olyan stratégiai együttműködést kötött, amelynek keretében a múzeum az idegenvezetőket partnernek tekinti és szakmai ügyekben közös lesz a fellépés – jelentette be Kósa Margó, hangsúlyozva az idegenvezetők kiemelkedő szerepét a megújuló múzeum népszerűsítésében.

A stratégiai együttműködés szerint az Egyesület tagjai innentől kezdve ingyenes látogathatják a múzeumot, és közös képzés is lesz a múzeum állandó kiállítási útvonalairól a jövőben: aki sikeres záróvizsgát tesz, az utána saját csoportokat vezethet ezeken a túrákon. Az új programokból kiemelte a VIP-program lehetőségeket, illetve az exkluzív vacsorával összekötött új tárlatvezetéseket, amelyek a remények szerint minél több külföldi turista tetszését is elnyerik majd.

Deák Judit, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy a stratégiai megállapodás örömmel tölti el, hiszen szerinte a Magyar Nemzeti Múzeum egy olyan intézmény, ahova ha bárki belép, az azonnal libabőrös lesz. Az elnök véleménye szerint a múzeum által kitalált Top10 és Top5 elnevezésű, úgynevezett rövid tárlatvezetések kitűnően alkalmasak arra, hogy viszonylag rövid idő alatt a múzeum legértékesebb kincseit be lehessen mutatni. A sajtóbeszélgetés után a múzeum múzeumpedagógusai tárlatvezetésre invitáltak minket három csoportban.

Szóljon hozzá!