ZETApress

hírportál

Petőfi 200 a PIM-ben

Tegnap este ünnepélyes keretek között megnyílt a Petőfi Irodalmi Múzeum új, állandó Költő lenni vagy nem lenni című Petőfi-kiállítása, amely az életmű főbb problémaköreit megidézve mutatja be a 200 éve született Petőfi Sándor alakját.

Csák János kulturális és innovációs miniszter köszöntőjében arról beszélt: amitől mi magyarok vagyunk, az Babits szavaival szellemi jelenség és lelki örökség. – Ez az, amit nekünk hordoznunk kell, ezzel tartozunk az 1100 éve itt élt magyaroknak és a következő évezredben itt élőknek is! – mondta a miniszter. Szavai szerint a magyar géniuszt az Isten, család, haza és a Szabadság, egyenlőség, testvériség jellemzi. – Ez az a magyar szellemi örökség, amit meg kell őriznünk! – hangsúlyozta hozzátéve, hogy a magyar géniusz személyekben testesül meg, ezért fontos a kultúra és a tehetséggondozás. – Ezért méltó és igazságos, hogy a kormány 2023-at Petőfi Sándornak és az ő nemzedéke, kortársai által képviselt magyar géniusz ünneplésének szenteli – mondta.

Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy a teremtő magyar erő titkának két kulcsfogalma köthető Petőfihez, a szabadság és a szerelem.

Kalla Zsuzsa, a múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese, a kiállítás kurátora beszámolt arról, hogy az kiállítással együtt a felújított közönségforgalmi terek és a Károlyi-kerttel egybenyitott múzeum udvara is megnyílik most a látogatók előtt. Felidézte, hogy az utóbbi évben egyszerre zajlott a PIM-nek otthont adó Károlyi-palota rekonstrukciója és az új Petőfi-kiállítás építése. A felújításra mintegy kétmilliárd forintot, a tárlatra pedig 150 milliót fordított a múzeum. A tárlat merészen szakítva a hagyománnyal, nem a kultikus, mindenki által ismert életrajzra épül. A tárlaton olyan motívumok jelennek meg, amelyek kiemelt helyet foglalnak el Petőfi műveiben. – Arra voltunk kíváncsiak, hogyan indokolják a szövegek Petőfi üstökös pályáját – magyarázta hozzátéve, hogy az életmű témái és ezek korszakba ágyazottsága kerülnek a kiállítás fókuszába. – Az állandó kiállítás végén egy ideiglenes tárlat is helyet kapott, amely a PIM korábbi Petőfi-kiállításait idézi meg – tette hozzá. A PIM új Petőfi-kiállítása ma 10 órakor nyílik meg a látogatók előtt.

Szóljon hozzá!