ZETApress

hírportál

Messze a nagyerdő…

Németh Anikó (Fotó: Vígh Alex)Délután a spanyol király a Kiscelli múzeumban megnyit egy kiállítást, írtuk meg egy nappal ezelőtt. Nos I. Juan Carlos őfelsége valóban ellátogatott tegnap a kastélymúzeumba, de valójában nem nyitott meg semmit. Anton Lamazares 53 éves spanyol festőművész kiállítása csak a királyi pár távozása után másfél órával nyílt meg, és július 1-jéig látogatható.

János Károlyt és Zsófiát Demszky Gábor és hitvese fogadta. A főpolgármesterrel együtt érkezett kultúráért felelős helyettese, Horváth Csaba is. A kulturális tárcát Scheider Márta szakállamtitkár képviselte. Azért volt a helyszín az erdőszéli kastély, mert vendéglátójuk a főváros volt, és a Kiscelli Múzeum a Budapesti Történetihez és az Aquincumihoz hasonlóan fővárosi tulajdonban van.

A festőművész 13 művét állította ki a kastélymúzeum templomterében. Ott fogadta a királyi párt és kíséretét. Pontosan érkeztek, s addig a meghívottak a múzeum belső udvarán kóstolhatták a finom borokat. A felséges párral csak szűk kör mehetett be az épületbe, míg a többiek az udvaron vártak sorukra.

Odabenn nem volt beszéd, a királyi pár csendben szemlélődött. Zajt csak a fotóaparátok csaptak. Később a többi vendég is bebocsátást nyert, de a testőrök igyekeztek különtartani a két csoportot. Csak akkor keveredtünk össze, amikor a királyné és a főpolgármesterné visszaindult a terem közepére. Németh Anikó itt adott koncertet a királynénak.

Messze a nagyerdő, messze száll a felhő, énekelte Anikó az ismert hallgatót, s még a testőrök is elmélyülten hallgatták. Már nem akarták elválasztani a csoportokat. A csodálatos dallamok, a remek előadásmód közelebb hozta egymáshoz az embereket. A királyné is el volt ragadtatva. Volt, nincs, fene bánja, volt, nincs, egye kánya fejeződött be egy gyors csárdással a bemutató, s Gábor is büszkén nézett feleségére. Zsófia puszival köszönte meg a produkciót, míg János Károly kezet csókolt érte a művésznőnek.

Fótra látogatott a királyné

A hölgyprogram keretében Zsófia királyné Sólyom Erzsébet asszonnyal ma délelőtt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti lovasterápiás központjába látogatott. Az 1990-ben megalakult egyesület célja, a fizikailag és értelmileg sérült, az árva és más rászoruló gyermekek felkarolása, életkörülményeinek javítása, és integrációja a társadalomba. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fővédnöki tisztségét a mindenkori magyar, német és osztrák köztársasági elnökök látják el.

Az intézmény munkatársai tájékoztatást adtak a vendégeknek a fóti lovasterápiás oktatási központban folyó munkáról, és egyben beszámoltak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat széleskörű egészségügyi, gyermekélelmezési, nevelőszülői, törvényelőkészítési, üdültetési és továbbképzési tevékenységéről is.

A fóti lovasterápiás központban fejlesztőpedagógus, gyógytornász és gyermek-pszichoterapeuta is dolgozik, akik a helyszínen mozgásanalitikai vizsgálatokat és terápiás gyakorlatokat mutattak be. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a lovaglás egészségre kifejtett jótékony hatása mellett, a lovakkal való foglalkozás megadja a sérült, testileg vagy szellemileg akadályozott gyerekeknek a függetlenség élményét és fejleszti a felelősségtudatukat is. A különböző lovasterápiás módszerek bemutatását követően Sólyom Erzsébet Asszony és őfelsége Zsófia királyné a terapeutákkal, gyermekekkel és szülőkkel beszélgetettek, majd vendéglátóikkal együtt közös fényképet készítettek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Operabál az évfordulón

Szóljon hozzá!