ZETApress

hírportál

Nyár a télben

Koltai Emese festőnő kiállítása nyílt tegnap 18 órakor a Hotel Benczúr Munkácsy-termében. Szakmai köszöntőt mondott: Gömöri Csaba, megnyitotta: Bézi Péter kurátor. Közreműködött: Angelidis Vasilis buzukin és Ursu Gábor gitáron. A kiállítást berendezte: Ádám Antal. Támogatók: Hotel Benczúr, Kretek Indonéz Teaház, Ambrossya Bükkaljai Mézbor, Buborék design stúdió, Timart Hair fodrászat, HungaryCard.

Koltai Emese Budapest belvárosában nevelkedett, valahogy a fejébe vette, hogy festő lesz. Tanárai és családja biztatására a Képzőművészeti Egyetemre felvételizett, ami sajnos nem sikerült. Bár pár tanár megjegyezte, hogy nagyon jó képeket adott be a felvételire, elutasították jelentkezését. A felvételi sikertelensége nem lombozta le, hanem még jobban feltüzelte, hogy ebben az irányban végezte tanulmányait. Elinézte magának a Rovennai Academia die Bella Arti Képzőművészeti Főiskolát, kiköltözött Olaszországba, tavasszal és nyáron dolgozott, majd sikeres felvételt nyer és a Soros-alapítvány ösztöndíjasaként el is végezte ezt a csodálatos iskolát.

Koltai Emese festményeiben ezt az olasz napfényt, vidámságot, a dolce vita életérzést most is látjuk. A Covid előtt tervezett egy nagy kiállítást, de visszamondta a járvány miatt. A mostanin a Fiatal Művészek Galériájában egy új anyagot láthatunk, témájában a boldog századforduló téli hangulatát választotta, melyet 2023. január 31-én keddig látogathatunk. A festőnő mindig megújul, új témákat, motivációkat keres. Bár a telet mutatja be a képeken, mindenki megtalálja rajta az olasz napfényes dolce vitát! Sok egyéni és csoportos tárlaton vett részt mind itthon mind Olaszországban. Pár magyarországi nagyobb kiállítása példaként:

2003. Hotel Danubius Termál: Budapest fürdői – egyéni kiállítás
2006. Bank Center, Szaloky Anna kurátor – egyéni kiállítás
2006. Cafe Viam: Apám nevében tárlat
2017. Fehér Tubus – Mai Manó Kávézó
2019. Építészek Palotája Budapest: Pénz és Vér – Al Capone ’20-as évek Amerikája
2021. Vay nat bár kiállítási helyszín: Opium Mámor New Yorkban.

Szóljon hozzá!