ZETApress

hírportál

Közös alkotások

Cserbik Rita és Patrick Murakami festőművészek REDDESTRED című kiállítása nyílt meg tegnap 18 órakor a Klauzál6 Projekt Galéria kiállítóterében. Az esemény fővédnöke Haumann Máté színművész, aki a nyitóbeszédet is mondta.

A CSR X MURAKAMI EXHIBITION egyik fő célja, hogy a két művész értékesítse a REDDESTRED című alkotását, melynek teljes bevételét az Igor Sikorsky Kijevi Műszaki Egyetem részére szeretnék felajánlani, hogy így járuljanak hozzá az egyetemen elszállásolt menekültek étkezéséhez, gyógyszeres szükségleteihez.

December 05-én hétfőig az erzsébetvárosi Klauzál tér 6-ban láthatjuk a CSR X MURAKAMI kollaboráció tíz egyedi alkotását, amelyeknek hátterét CSR készítette, a motívumokat pedig MURAKAMI alkotta, emellett kettőjük 3-3 önállóan készített művét. A festmények a helyszínen előre egyeztetett időpontban megvásárolhatók lesznek. A megnyitó után éjfélig tartott az afterparty a Zengő Borbárban, a józsefvárosi Krúdy utca 6-ban.

Patrick Murakami 1998-ban Japánban született japán-magyar kortárs pop up festőművész. A magyar kortárs művészvilág látókörébe 2020-ban robbant be a A művészet mindenkié című projektje keretében, melyben festményeket helyezett el Budapest különböző pontjára, hogy az emberek hazavihessék. Ennek az akciónak köszönhetően mára már a hazai kortárs képzőművészeteket kedvelők és műgyűjtők is figyelemmel kísérik munkáit.

Stílusa a szabályokon kívül eső pop art képzőművészeti irányvonalat képviseli. A street art különösen motiválóan hat művészi tevékenységére. A festészetben nagy hatással vannak rá az amerikai pop-art kultúra kiemelkedő alakjai, mint: Andy Warhol, Keith Haring és Jean Michel Basquiat, akinek a stílusa, üzenetközvetítési módja a legnagyobb befolyással van munkáira. A magyar műgyűjtők gyakorta emlegetik őt, a magyar Basquiat-nak.

Kiemelten fontos számára a társadalmi elhivatottság, az esélyegyenlőség, a szabadság. Az, hogy a sikereiből, az anyagi javaiból visszaforgasson azon társadalmi rétegek számára, akiknek kiemelten fontos a társadalmi integráció, a lehetőségek biztosítása, az oktatáshoz való hozzáférés. Ezért minden kiállításán kiemelt szerepe van az adományozásnak. Kiállításai:

Műcsoki Galéria, Budapest (2016. Akt a művészetben című pályázat győztese),
Lotus Hotel & Spa, Hévíz (2018),
XXI. Gyermekfesztivál, Somogysámson (2019),
Kahán Art Space, Budapest (2021),
A Grace Patricia Kelly festmény jelenleg is a 798 Art Zone Galéria-negyed Magyar Pontján, a pekingi De Faccto Galériában (2022).

Cserbik Rita 1998-ban született, szegedi kortárs absztrakt festőművész és perfomer. A Szegedi Tudományegyetem Képalkotás szakon végzett 2021-ben, pártfogó tag a Szegedi Szépmíves Céh közösségében, fiatal kora ellenére számos egyéni kiállítása volt,idén az Artistes de Ménilmontant által rendezett, Portes Ouvertes elnevezésű párizsi művészeti fesztiválon is bemutatkozhatott.

Művészetében visszatükröződik az amerikai absztrakt expresszionizmus. Számos alkotó hatott a munkáira; Jackson Pollock csurgatásos technikája, Williem de Kooning gesztusfestészeti lehetőségei, Wassily Kandinsky, Joan Miró szín-és formavilága, Jean-Michel Basquiat megfogalmazásai.

Alkotásai a világ által pulzált, az individuumban feloldódott kérdésekre, problémákra reflektálnak, olyan kérdéseket boncolgat, amelyek megmozgathatják az emberek fantáziáját, lényét, felrázzák őket és egy újfajta, a hétköznapitól eltérő megközelítést, felismerést biztosíthatnak az adott témával kapcsolatban.

Szóljon hozzá!