ZETApress

hírportál

Alkotások rekordáron

Kondor Béla: Műtücsök felbocsátása című alkotása 120 millió forint leütést ért el, Keserű Ilona: Sírkövek 2. című festménye pedig 110 millióért kelt el a Kieselbach Galéria első háború utáni és kortárs árverésén tegnap este a Duna pari Marriott Hotelben. A nagy érdeklődés mellett zajló aukción sosem látott hazai rekordok születtek.

A 120 millió forintos leütéssel Kondor Béla megnégyszerezte a korábbi életműrekordját. A kép 75 millió forintról indulva kúszott fel a rekordösszegig. Kondor ezen műve kivételes ritkaság, egy arany fényű ikon, mely csak a Darázskirályhoz mérhető, gyűjtőknek való főműve a kondori életműnek. Két évtizeddel ezelőtti felbukkanásakor is szenzációnak számított, ahogy ma is. A különleges ikon igazolta az előzetes várakozásokat, beleértve az online licitálók közötti párharcokat – mondta el Kieselbach Tamás galériavezető.

Keserü Ilona, a neoavantgárd világhírű képviselője: Sírkövek 2. című 1967-es képe 48 millióról szárnyalta túl az élő magyar festők eddigi árverési csúcsát, amelyet szintén egy Keserű-kép tartott 55 millió forint leütéssel: a Marilyn és a tenger. A most rekordot döntő Sírkövek 2. a festőnő legjellegzetesebb motívuma, a balatonudvari szív alakú sírkövek egyik legelső feldolgozása.

Kieselbach szerint Keserű nagy vörös-rózsaszín-narancs festménye léptékében és nyelvezetében is különleges kvalitású kulcsmű. A kép először jelent meg a műtárgypiacon, felbukkanása kivételes szenzáció. Keserű másik képe, az 1976-os Jelek (Lebegő formák) című festmény 8,5 millió forintról indulva kelt el húszmillióért. Hazai életműrekordot döntött Kassák Lajos Egyesült Államokból hazakerült 1958-as absztrakt alkotása: a Kompozíció #7, amely 42 millió forintról jutott 55 millióig. A festmény Denise René legendás galériás 1960-as kiállításáról került egy amerikai gyűjtőhöz, Singerhez Ohióba.

Életműrekordot döntött még Veszelszky Béla pointillista absztrakt főműve: a Tájkép 1959/60-ból, amely 24 millióról indulva érte el a 34 millió forintos csúcsot, míg Korga György: Terelés című pop-art festménye hétmillióról indulva kelt el 16 millióért, így túl szárnyalta a festő eddigi hazai aukciós rekordját. Hortobágyi Endre 1995-ös Organikus kompozíciója szintén 24 millióról kúszott fel 30 millióig.

Népszerű volt még a tételek között Bak Imre: Carpaccio című festménye, amelyet 19 millió forintért vásároltak meg; nem sokkal mögötte ütötték le az árát, 18 millióért Fajó János: Ölelkező formák című művének. Ugyanennyiért kelt el Tandori Dezső költő gyűjteményéből Korniss Dezső 1953-as Orvvadász című festménye, amely ezzel az összeggel szintén életműrekordot döntött.

Élénk licitemelkedés mellett talált gazdára Siskov Ludmil magyar-bolgár festőművész: Asztronauták című festménye, amely hétmillió forintos kikiáltás árról indulva kelt el 17 millióért, El Kazovszkij: A Kazovszkij ikonosztáz című képe 10 millió forintról jutott 16 millióig. Maurer Dóra: Laza fonat című 1986-os festménye 420 ezer forintról kúszott fel kétmillióra.

Szóljon hozzá!