ZETApress

hírportál

Párhuzamok Kőbányán

A Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria által közösen meghirdetett Párhuzamok című fotópályázat lezárult. A pályázatra a fogyatékkal élők életét sztereotípiáktól mentes módon bemutató képekkel lehetett jelentkezni.

A kiírók célja, hogy a fotóművészet eszköztárát felhasználva hozzájáruljon a fogyatékos személyeket érintő társadalmi szemlélet kedvező irányú változtatásához, valamint a kulturális és művészeti életben való esélyegyenlőség megteremtéséhez.

A pályázat teljesen nyitott volt, életkortól, lakóhelytől, foglalkozástól függetlenül bárki küldhetett be anyagot. A felhívásra 67 személy regisztrált az ország különböző pontjairól és még a határon kívülről is. A szakmai zsűrinek az általuk jeligével beküldött 505 képből és sorozatból kellett kiválasztani a kiállításon bemutatásra kerülő legjobb alkotásokat.

Az értékelést követően 21 alkotó, 56 fotója került kiválasztásra. A pályázat fődíját, százezer forintot Simon Márk nyerte, 5 képből álló sorozatával. További díjazottak, akik az 50-50 forintos díjat kapták: Hartyányi Norbert Együtt című sorozata, Ladocsi András Megfontoltság című fotója, Lábady István Baba című sorozata és Sopronyi Gyula Az Alapítvány című sorozata.

A beküldött pályázati anyagból a zsűri kiválasztotta a Párhuzamok című fotókiállításon bemutatásra kerülő legjobb fotókat. A fotók készítői: Albert Péter, Ambrus Miklós, Bedő Julianna, Érdi-Krausz Éva, Fejlesztő Napközi Otthon, Máté Balázs, Németh László, Pál Anna Viktória, Sándor Katalin, Sárközi Márk, Soós György, Szabó Balázs, Szilágyi Lenke, Urbán Máté, Vancsó Zoltán, Varga Sára Stefánia.

A zsűri tagjai: Kopek Gábor fotográfus, médiaművész ? Máté Gábor fotográfus ? Kudász Gábor Arion fotográfus ? Gerevich József művészet-patológus ? Simon Lajos, a Moravcsik Alapítvány kuratóriumának elnöke ? Kovács Emese, a Budapest Art Brut Galéria igazgatója. A fotókiállítás április 30-tól július 31-ig tekinthető meg a Budapest Art Brut Galériában, a VIII. Kőbányai út 22-ben.

Szóljon hozzá!