ZETApress

hírportál

Radnóti Borban

Alexandar Zograf: A bori notesz története és Hilda Dajč levelei című kiállítás nyílik november 26-án szombaton 18 órakor a 2B Galériában, a ferencvárosi Ráday u. 47-ben – tudatta Böröcz László galériavezető.

Aleksandar Zograf szerb grafikus, képregényrajzoló gazdag és szerteágazó munkásságából két anyagot választottunk ki kiállításunkra, melyeket ez alkalomból nem füzetben, hanem a falakon, poszterek formájában mutatunk be. Az egyik Radnóti Miklós életének végső, a bori munkatábortól a meggyilkolásáig tartó szakaszáról szól (Magyarországon korábban a Csillagszálló folyóiratban jelent meg). A másik munka Hilda Dajč belgrádi zsidó lány története, aki a német megszállás alatt önkéntes nővérként dolgozott a gettóban. A szerb zsidók nagy részével együtt a nácik őt is meggyilkolták. Ezt a képregényt néhány éve a szerb oktatási minisztérium és az izraeli nagykövetség adta ki, és ingyenes oktatási anyagként a szerbiai iskolák rendelkezésére bocsátotta.

A megnyitón levetítjük a Kaktus Kid utolsó kalandja című animációs dokumentumfilmet is. A filmben életre kel a II. világháborúban kivégzett Veljo Kockar képregényrajzoló Kaktus Kidje és beköltözik Zograf életébe.

Aleksandar Zograf (eredeti neve Saša Rakezić) szerb képregényrajzoló, leghíresebb művei a Life Under Sanctions, a Psychonaut, a Dream Watcher és a Bulletins. Zograf a ’90-es évek eleje óta aktív a nemzetközi színtéren, amikor is olyan amerikai képregény-antológiákba válogatták be a munkáit, mint a Weirdo és a Zero Zero, illetve a Seattle’s Fantagraphics Books is publikálta néhány képregényét. Zograf műveit számos európai folyóiratban – többek között a francia L’Association, az olasz PuntoZero, a német Jochen Enterprises, a spanyol Under Comics – is közölték.

Szóljon hozzá!