ZETApress

hírportál

Habánok a múzeumban

Az Iparművészeti Múzeum Habán mítosz című kiállítása magángyűjtők kerámiáit és a múzeum néhány darabját vonultatja fel. A látogató egy közel 150 darabos válogatást tekinthet meg, amely így együtt még soha nem került a nagyközönség elé. Ünnepélyes megnyitása tegnap este volt.

A habánok (más néven anabaptisták, vagy újrakeresztelkedők) egy, a 16. században létrejött protestáns vallási irányzat képviselői voltak. Hitelveik miatt a mai Svájc és Tirol területén üldözték őket, csoportjaik Morvaország, majd a magyar vidékek (főleg Felvidék és Erdély) felé vándoroltak, ahol birtokos főnemesek hívására, patronálása mellett telepedtek le. Zárt közösségeket alkottak, őrizték német nyelvüket és szigorú rendszabályok szerint éltek.

Ónmázas fajanszaik olyan luxuscikknek számítottak a XVI-XVII. századi Európában, amelyet csak a főurak engedhettek meg maguknak. Ezeket a kerámiatárgyakat csak ünnepi alkalmakkor használták, a mindennapokban a kastélyok, püspöki, érseki paloták termeit díszítették. Az edényekre a megrendelő kívánságára gyakran évszámot, monogramot, nevet, címert festettek. A most bemutatott habán kerámiák is nagyrészt felirattal, évszámmal ellátott darabok, a 17. századi habán művészet színét-javát reprezentálják.

A tárlat az Iparművészeti Múzeum egyik legszebb, ún. Maksai-termében kapott helyet, amelyet állandó, beépített berendezési elemei (festett famennyezet, templomkarzat és kályha) különösen alkalmassá teszik a habán kerámiák bemutatására. Megtekinthető november 25-ig.

Szóljon hozzá!