ZETApress

hírportál

Túl a 100. csodán

Ami a 100 csoda kiállításból kimaradt címmel az Open Gates Hungary Kft. bemutatta a 101. csodát, és a feltaláló Vajai Lászlót, aki további szabadalmaztatott találmányairól is beszámolt. A bemutatón Lantai József fényképezett.

A 100 csoda kiállításon a légúti allergia megelőzése kapcsán kifejlesztett találmányával, az Allergofilterrel mutatkozott be. Nos, akkor először nézzük meg, tulajdonképpen mi is az Allergofilter, amelyen kívül még további három találmányát említette meg Vajai László.

Allergofilter ? az életmentő orrszűrő!

Az Allergofiltert az a szándék hozta létre, hogy megelőző és közbenső állapotbeli megoldást nyújtson az alapvetően légúton történő allergiás megbetegedések és azok tünetei ellen. A megcélzott megoldási elképzeléssel szemben elvárás volt a légúti allergénekkel (pollenek, állati eredetű szőrök, atkák, por és mikró szennyeződések, részlegesen illatok, vegyi irritációk) szembeni hatékony megoldás keresése.

Az egyebekben alkalmazott megoldásokkal (kenőcsök, tapaszok, maszkok, injekció kúra) szemben esztétikailag is viselhető (nem látszódik!), nem akadályozza a napi tevékenységeket, semmilyen mellékhatása nincs. Olyan árfekvésű, hogy a lehető legszélesebb körben hozzáférhető legyen (adott esetben állami támogatás nélkül is!), valamint alkalmas a viselők különböző anatómiai méreteinek áthidalására.

Az Allergofilter egy speciális un. nyitott cellás levegőszűrő szivacs filter, melyet az orrnyílás bevezető szakaszába az újbegyre helyezve lehet behelyezni oly módon, hogy finoman felnyomjuk, de csak addig szükséges, hogy az kívülről ne látszódjék, viselőjét ne feszélyezze. A filter működési elve az, hogy a filteren átáramló levegőben lévő pollenek és egyéb szennyeződések a több száz mikró méretű barlangon áthaladva jelentős hányadban csapdába esnek, és nem kerülnek be lég-, illetve vérrendszerbe.

A filter egyebekben minden olyan légszennyeződésre reagál, amely fizikai kiterjedéssel bír, természetesen annak függvényében, hogy az adott szennyeződés mekkora fizikai kiterjedéssel bír. A több szóba jöhető cellaméretű filter anyagokból történő klinikai kiválasztásnál az volt a meghatározó szempont hogy biztosítsa az emberi szervezet számára szükséges levegő mennyiség átáramlását és egyúttal a ?csapda? a lehető leghatékonyabb legyen.

A vizsgálatok eredményei alapján lett kiválasztva az a filter anyag, amely a forgalmazáskor alkalmazásra került. A filter anyaga ellenáll illetve nem reagál savakra, lúgokra, olajokra és zsírokra. azaz az orrnyálkahártyával érintkezve semmilyen olyan oldódásra illetve esetleges felszívódásra nem kell számítani, amely bármilyen mellékhatást okozhatna. A filter egyszer használatos és a használat befejezésekor egy közepesen erős orrfújással eltávolítható. Az Allergofilter, tekintettel az egyszer használatos jellegére 60 darabos kiszerelésben (havi adag) került forgalomba.

Humán felhasználású árnyékoló védelem: Faraday-spray

A találmány egy spray formában az emberi testre felvihető nano méretű fémrészecskéken alapul. Ezzel kvázi Faraday kalitkát hozhatunk létre az emberi testen. A felvitt réteg is nano vastagságú, így semmiben nem korlátoz. A megoldás védelmet nyújthat a földi és nem földi eredetű mágneses és elektromos jellegű sugárzások ellen. A várakozás szerint kedvező hatása lehet az úgynevezett fronthatásokra is. Különböző fémalapanyagok felhasználása kínálkozik (pl. vas alapú spray esetében kisebb mágneses tér is kialakulhat a testfelületen, amelynek pozitív gyógyhatása is lehetséges).

Gépjármű gumiabroncs defekt-, illetve szivárgás-jelző megoldás

A találmány egy egyszerű és meghibásodás mentes megoldást biztosít defekt illetve szivárgás láthatóvá tételére. A gumiabroncsokban lévő levegőhöz (egyéb gázokhoz) vörös színű, fluoreszkáló és foszforeszkáló adalékot adunk. Ezek révén éjjel és nappal is láthatóan és látványosan jelzi a defektet és az abroncs kisebb szivárgásait is. Ezeken túlmenően defekt esetén ?tájékoztatja? a forgalmi környezetet is az eseményről, így azt a manővereknél figyelembe lehet venni.

Festészeti eljárás mágneses terekkel

A feltalálója alkotó is egyben, aki a mágneses terekkel való festészeti eljárás kidolgozásáért kapott rangos elismeréseket többek között Genfben, Budapesten és Bukarestben megrendezett nemzetközi kiállításokon. A festményei rendkívül egyedi technológiával készülnek, és ezért egyedülállóak a festmény műtárgyak kategóriájában. ? A festmények térbeli alkotások, amelyek méltán ékesíthetik bármely otthon vagy iroda falait, ugyanakkor mégsem ?műszaki termékek?, hanem olyan önmegvalósítást bemutató alkotások melyek az emberi fantázia és akarat, valamint a kortalan mágneses terek nászából jöttek létre ? nyilatkozta a tájékoztatón Vajai László. A helyszínen nem volt mód eredetiben megtekinteni az eljárással készült festményeket, csak monitoron kaptunk áttekintést az eddig elkészült alkotásokról. Talán a jövő festészetével ismerkedhettünk meg márciusban?

Szóljon hozzá!