ZETApress

hírportál

Kreatívok a múzeumban

A Kreatív Kirakat győzteseit díjazták a Szépművészeti Múzeumban. A 30 éves Budapesti Tavaszi Fesztivál és a 60 éves OTP Bank közös pályázatot hirdetett a bank egyes budapesti kirakatainak a kreatív berendezésére. A helyszínek és a lehetőségek változatosak voltak.

Egy hónapra 28 OTP fiók öltözött ünneplőbe a jubiláló Tavaszi Fesztivál és az OTP Bank tiszteletére. A 26 pályázó mű mellett 1-1 kirakatot a Budapesti Fesztiválzenekar, és az artst grafikai stúdió rendezett be. A tavaszi fesztivál első éveiben a Nagy körúton rendeztek be kirakatokat és ezzel hívták fel a figyelmet a Tavaszi Fesztiválra. Ezt a hagyományt elevenítették fel ebben az évben ? tudtuk meg Zimányi Zsófia fesztivál igazgatótól.

A versenyre várakozáson felül 40 pályázat érkezett, amelyből 26 pályaművet valósítottak meg. A közönség is nagy érdeklődéssel fogadta a kirakatokat, ahol is a tervezők különféle installációkkal mutatták be, hogy mit is jelent számukra a kultúratámogatás, a kultúra és a művészet fontossága, valamint a 30 éves fesztivál története.

A pályázó művekre sms-ben illetve a weboldalon szavazhattak a tetszésüket kifejezők. Ezen a két csatornán összesen 20 ezer szavazat érkezett. A pályázatokat a közönség mellett egy szakmai zsűri is értékelte. Nagy Péter Zoltán, az OTP Bank marketingigazgatója a Közönségdíjat adta át a kétszázezer forintos Meglepetés-bankkártyát. Ebben a kategóriában a győztes mű a 17-es számú kirakat lett Térkultúra névvel. Tervezői Nikoletti Petra és Bertóty Eszter.

A Savoya Park-i fiók kirakatát tervezték meg. Koncepciójuk kiindulópontja az interaktivitás. Figyelemfelhívó lett a portál, amely játékra invitál és a fesztivál programjainak a sokszínűségét hangsúlyozza. Zimányi Zsófia, fesztiváligazgató a szakmai zsűri által kiválasztott legsikeresebb kirakat tervező-kivitelezőjének járó kétszázezer forintot adta át. A győztes alkotású kirakat a 17-es számú lett, grandi project névvel Babér utcai székházban. Tervezői Szabó Andrea és Petrovics Gabriella.

Az alkotópáros az állandó körforgás filozófiáját mutatta be a szélkerekek installációjával. A gólya motívumnak köszönhetően a tavaszi hangulat mellett környezettudatossági elvek is megmutatkoztak az alkotásban. Az örökmozgó szélforgók egy solarcella segítségével, napenergiával működnek. Az installációk újrahasznosított plakátokból készültek.

Rozs Borbála kérdésére ? Mi a legfőbb üzenete a kirakatnak? ? az alkotópáros így válaszolt: ? Frissesség, lendület és az örökmozgás az üzenete a Tavaszi Fesztivál fontossága mellett. Egyben figyelem felhívás a környezetvédelmi feladatainkra, többek között a újrahasznosításra.

Szakmai zsűri, aki elbírálta a műveket: Asbót Kristóf televíziós rendező, belső építésész, Kovalik Balázs rendező, az Ősz Fesztivál művészeti vezetője, az Operaház művészeti igazgatója, Oroszy Anna képzőművész, tanár, Zöldi Anna kulturális /építészeti újságíró és a Revizoronline kritikusa.

Akik még megvalósították az elképzeléseiket: atelierarchitects, Baróthy Anna- Kukucska Gergely, Formanek Zsuzsanna-Bedécs Kristóf, Havas Tünde- Kecskés Péter, Horváth Rita, Juhász Valéria-Racsmány János, Kirmaier Zsuzsa, Kismárton Erika, Kiss Gergő- Somogyi Boglárka, Kiss Magdolna Réka, Krizsán Barbara- Domonkos Dávid, Nyikesné Rumi Gabriella, Nyulasi Lili, Papné Fábián Anikó, Peták Dénes- Szakcs Judit- Béres Brigitta, Thury Lili- Kabai Rigó Márton, Tóth Bernadett ? Vilimi Kata, Vándorkiállítás ? Művészbejáró mindenkinek, Windischné Hunyadi Valéria ? Pataki Éva. Tervezik, hogy jövőre is teret adnak az alkotó munkának.

Szóljon hozzá!