ZETApress

hírportál

Turini Lepel

Április 10-től május 23-ig látható Torinóban a Turini Lepel XVI. Benedek pápa engedélyével. Idáig csaknem egymillió hívő jelezte szándékát, hogy megtekinti és további félmillió megtekintő jelentkezését várják az érsekség munkatársai.

A keresztény ember számára Jézus Krisztus keresztre feszítése és feltámadásának misztériuma a hitélet alapja, az örök élet kezdete. A Szent Lepel 1983-ban került az Apostoli Szentszék tulajdonába. Jézus testének képmása egy négy méter hosszú lenvásznon rajzolódik ki úgy, ahogyan a lepelbe helyezték a temetésekor, amit a Keresztelő Szent János katedrálisban őriznek Torinóban.

A lepel nagyjából három évszázadon át nagyobb érdeklődés nélkül pihent. 1898-ban fényképezték le első ízben, ezután nem sokkal az érdeklődés központjába került. Ekkor vált láthatóvá a Valódi Ikon, vagyis Jézus Krisztus arcvonása. Felfedezték a láthatóban a láthatatlant, mint az Eucharisztiában.

Ian Wilson: A torinói lepel című könyve nyomán vált ismertté a köztudatban. A torinói lepel egy 4,36 méter hosszú és 1,1 méter széles, halszálka-mintásan szőtt lenvászon kendő, mely hordozza Jézus Krisztus úgynevezett negatív fényképészeti képét a keresztre feszítés nyomaival. Világviszonylatban is egyedülálló a képi megjelenése.

Akik látták már azok elmondása szerint minden várakozást felülmúl. Egyszerűen fenségesnek találták Krisztusi mivoltában. Jól látható rajta az Úr áldott testének a lenyomatai. Megrendítő valószerűséggel hordozza a kereszthalál nyomait. Különleges színe, kiterítettsége, a titokzatos térbeli Arc az egyház egyik legféltettebb és legbecsesebb ereklyéje.

Azonban nem mindenki számára egyértelmű a halotti lepel. Így heves viták alapja is. Ebben találkozik a hit, a vallás, a tudomány és a modern kor kutatási eszközei. A Szent Lepel a húsvéti ünneptől Pünkösdig látható mintegy beragyogja a keresztény emberek számára ezt az ünnepkört a közszemlének köszönhetően. Míg a kételkedők számára csak a titokzatos Lepel Embere létezik.

II. János Pál két alkalommal rendelte el 1998-ban és 2000-ben a torinói lepel közszemlére való állítását. XVI. Benedek pápa május 2-án zarándokol el Torinóba. A Pápa szerint ez megfelelő alkalom lesz arra, hogy szemléljem azt a titokzatos Arcot, amely csöndben szól az emberi szívekhez, és kéri őket, hogy ismerjék fel benne Isten arcát ? írta Rozs Borbála.

Szóljon hozzá!