ZETApress

hírportál

2010 hímes tojás Pécsett 2010-ben

Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész 2010 darab saját készítésű, kézzel írt hímes tojása köszönti a 2010-es év húsvétját Pécsett. A rendkívüli kiállítás április 5-én, Húsvéthétfőn 10-től 12 óráig tekinthető meg a Dóm téren (esőben, vagy szélben a Dómmúzeumban).

A rendkívüli installációval bemutatott 2010 hímes tojást mindösszesen 2 óra időtartamban tekinthető meg, melyre minden ünneplőt, érdeklődőt szeretettel vár az alkotó ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

Mosonyi Éva anyai nagymamájától, Kungl Mihálynétól tanulta a hagyományos, viasszal írt tojások készítésének módját és kékesdi mintakincsét. Ezt immár családi örökségként őrzi és fejleszti tovább. 2007-ben 1500 darab hímes tojását magyar rekordnak minősítették.

Amikor kihirdetésre került, hogy Pécs lett az egyik Európa Kulturális főváros 2010-ben, határozta el, hogy 2010-re készít 2010 darab olyan hímes tojást, melyek ? a tojásdíszítés Kárpát-medencei mintáiból kiindulva ? mind különböznek egymástól. Ennek a négyéves munkának az eredménye ez az óriás fészeknyi, 2010 darab írott tojás. Az óriás fészekben elhelyezett, különböző népi motívumokkal díszített piros tojások minden darabja egyesével is népművészeti értéket képvisel, így együtt azonban a Kárpát-medence főbb tojásmintáinak gazdagságát is bemutatja.

A húsvéti tojás a Húsvéttal, mint egyházi ünneppel szoros kapcsolatban van, az egyházi szimbolika szerint a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi. Egyházi áldásban részesítéséről a IV. századból, majd ennek hivatalos bevezetéséről a XII. századból van tudomásunk. A tojás díszítését és kultikus felhasználását azonban nem a kereszténység kezdeményezte; az egyház egy korábbi gyakorlat kereszténnyé tételére törekedett. A díszített húsvéti tojás elsősorban Európa keleti felén terjedt el, Közép- és Nyugat-Európában kisebb, körülhatárolt területeken van gyakorlatban, ahol a húsvéti tojást általában egyszínűre festik. Hazánk nagy részén azonban ismert a húsvéti tojás hímzése.

A húsvéthétfői programban fél 11-kor a hímestojás-fészeknél mond köszöntőt Garadnay Balázs, a Pécsi Püspökség általános püspöki helynöke és Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Tárház vezetője. A Magyar Posta alkalmi bélyegzőt készít erre az alkalomra, s a helyszínen kapható lesz a Mosonyi Éva munkáiról készült 2008-as forgalmi bélyeg is. Ha holnap sikerül átadni az M6-os autópályát, a mindössze kétórányi kiállításra a fővárosból is alig két óra alatt odaérhetünk!

Szóljon hozzá!