ZETApress

hírportál

WPP megnyitó zárt körben

Tegnap délután megnyílt a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az idei tárlaton 151 sajtófotót láthat a közönség, köztük a magyar Esther Horvath jegesmedvékről készült díjnyertes felvételét. A megnyitó előtti sajtóbemutatón Katona Lucia fényképezett.

Révész Tamás, a kiállítás koordinátora a megnyitó előtt emlékeztetett arra, hogy a Németországban élő Esther Horvath az első magyar nő, aki 1. díjat kapott a World Press Photo versenyen. Az Egy jegesmedve és bocsa című felvétele a Környezet-kategóriában lett első. A fotó a Polarstern kutatóhajó műszereinek közelében, az Északi-Jeges-tenger közepén kutató tudományos expedíció során készült. A World Press Photo versenyen az utóbbi években mind nagyobb teret kapnak a klímaváltozás problémájának helyes és helytelen kezelési módjairól szóló alkotások.

A tárlatot idén több kísérő kiállítás is kiegészíti. Az egyre népszerűbb online médiát a Digital Storytelling verseny filmjei és multimédiái képviselik, amelyek folyamatos moziélményt nyújtanak dokumentarista filmekkel a kiállítótérből nyíló moziteremben. Tóth József Füles: PÉLDA-képeim című kiállításán magyar fotográfusokról szóló portrék láthatók. A Next-Image Mobilfotó kiállítás az idei év legjobb, mobillal készült magyar fotóit mutatja be hat meghívott fotóművész alkotásaival együtt.

A vírushelyzet miatt csak korlátozott számú látogató tartózkodhat egyszerre a kiállításon, a jegyek az azokon feltüntetett időpontra érvényesek. Az idősávos beosztásban egy órán belül folyamatos haladással maximum 150 fő léphet be. A világszerte 120 helyszínen bemutatott válogatás Magyarországon mától október 25-én vasárnapig látható.

Az első World Press Photo nemzetközi versenyt holland fotósok szervezték 1955-ben. Azóta a pályázat a világ fotósainak legrangosabb versengésévé vált, amelynek kiállítását évente körülbelül négymillióan tekintik meg. Az elmúlt két évben a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás világviszonylatban a második leglátogatottabb volt.

Szóljon hozzá!