ZETApress

hírportál

Aranymaszkok a Néprajziban

Szeptember elsején nyílik meg az Andrássy út 110-ben a Délkelet-ázsiai Aranymúzeum ? hallottuk megalapítójától, Zelnik Istvántól a tegnapi Néprajzi múzeumi sajtóreggelin.

Xántus Jánost 1872. március 5-én nevezték ki a Magyar Nemzeti Múzeum Ethnográphiai Osztályának igazgató-őrévé, s a jogutód Néprajzi Múzeum ezt a napot évről-évre születésnapjaként ünnepli. Idén is tárlatvezetésekkel, előadásokkal, filmekkel, zenével és sok beszélgetéssel várták a felnőtteket, miközben a gyerekek rendhagyó múzeumi órákon, játékos alkotómunkában vehettek részt.

A hagyományos népi kultúra és a napjaink jelenségei egyaránt terítékre kerültek, tükrözve az épületben zajló sokszínű, változatos munkát. A múzeum valamennyi kiállítása és rendezvénye ingyen volt látogatható, kiadványait kedvezménnyel lehetett megvásárolni.

Zelnik István, a HUNINCOR elnök-vezérigazgatója, mint a gyűjtemény tulajdonosa és Fejős Zoltán, a házigazda-főigazgató bemutatott egy 2000 éves aranymaszkot a március 12-én, pénteken nyíló Aranyba rejtett arcok ? Aranymaszkok Ázsiából című időszaki kiállítás anyagából. Megtudtuk, hogy a gyűjtemény negyvenévi kutatómunka eredménye, s a kiállítás innen előbb a szegedi Móra Ferenc Múzeumba, majd a debreceni Déri Múzeumba vándorol. A hazai bemutatóhelyek után az aranytárgyak jövőre felkeresik Nyugat-Európa kiállítóhelyit is.

A kiállítás kurátora Jelen János, aki a múzeumalapító Zelnik Istvánhoz hasonlóan diplomataként vált a délkelet-ázsiai művészetek szakemberévé. Ősztől az új múzeumot vezeti majd, ahol az ELTE újonnan létrejövő Délkelet-ázsiai Karával együttműködve komoly kutatómunkára készülnek. Tudományos központ létrehozását tervezik, ahol az arany kormeghatározásának legmodernebb módszereit szeretnék meghonosítani.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Arcok aranyból | ZETApress

Szóljon hozzá!