ZETApress

hírportál

Tényfeltárók az Akadémián

Vajda Éva, a Manager Magazin főszerkesztő-helyettese vehette át a hatodik Göbölyös Soma-díjat a Magyar Telekomról és a T-Mobile-ról megírt ötrészes tényfeltáró riportsorozatáért csütörtök este az Akadémián. Főnöke, Mong Attila főszerkesztő három éve vehette át az egymillió forintos jutalmat a K&H brókerbotrány Figyelőben történő feldolgozásáért.

A 37 évesnél fiatalabb tényfeltáró újságírókat 2002. január 11-én ? Göbölyös József ?Soma? születésnapján ? díjazták először. A díj névadója 2000. augusztusában, életének 37. évében hunyt el. Egy év múlva jegyeztették be az alapítványt tisztelői, s azóta minden év november 30-ig lehet pályázni a négy és hetven flekk közötti terjedelmű írásokkal az elismerésre. Bővebbet a díjról idekattintva olvashatunk.

Idén a korábban megszokott átlag 15 pályázó mintegy húsz pályázatával szemben 19 szerző 35 művel jelentkezett. A színvonal is magasabb volt az eddigieknél. Amíg máskor a szakmai zsűri ? melynek a korábbi díjazottak is tagjai ? öt perc alatt eldöntötte a győztest, addig az idén háromszor is össze kellett ehhez ülniük. Mong Attila hiányzott közülük, hogy már eleve kolléganője műveit ajánlhassa a figyelmükbe.

Módszertan és sajtóetika

A pénzjutalmat kísérő gyönyörű pásztorbotnak, Varga Tamás szobrának átvétele után Vajda Éva Bombera Krisztinával beszélgetett az MTA Akadémiai Klubjában. Megtudtuk, hogy szerkesztőségük épp a napokban utasította vissza a Tőzsde-díjat, mert etikátlannak tartották volna érdekeltként átvenni azt. ? A Príma Primissima-díjat sem illik átvenni egy újságírónak ? mondta a díjazott, de ebbe most nem akart mélyebben belemenni.

A kollégák minősítése azért mégis szóba került. Nem híve a levélszekrényekbe juttatott információk kontrollálatlan továbbadásának. Módszertani hibának véli, ha az oknyomozó újságíró nem végez valódi nyomozó munkát, s tények helyett megérzésekre hivatkozik. Az informátorok felkutatásában a korábbi ÉS-es múltja is segített, jobban megnyíltak a szájak érdeklődésekor. ? Egyébként a cégek belső ügyeinek kiteregetésekor nem szokás a szófosás a megkérdezetteknél ? mondta el a legnagyobb természetességgel. Ezután sem ül a babérjain, folytatja tovább a tényfeltáró munkát. A Siemens ügyeit még nem ismeri annyira, hogy megírhatná. Mivel a hangsúly itt a még szón volt, ők sem lehetnek sokáig biztonságban.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Tényfeltárás szivarokkal

Szóljon hozzá!