ZETApress

hírportál

Állatkerti szenzáció

GorillákTegnap hajnalban gorillabébi született Budapesten. N’Yaounda, az anyaállat és a kölyök is jól van. Egyelőre nem tudni a nemét és a súlyát, mert nagyon szoros kapcsolat van az anya és kicsinye között, nem adja ki a kezéből, arra pedig nincs ok, hogy erőszakkal elvegyék tőle ? tudtuk meg a délelőtti sajtóbemutatón.

? A gorillabébi apja az 1980-as születésű Golo, a csapat vezérhímje. A 2001. februári születésű anyának a bébi már a második kicsinye, az első Bongó, a 2010-ben született fiú. Az újszülött gorillák egy kilogramm körüliek szoktak lenni ? mondta Hanga Zoltán szóvivő a zárt gorillaházban. A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta foglalkoznak gorillák tartásával. Az első 3 gorillakölyök Golo és a ’77-ben született Liesel nászából 1992-ben, ’96-ban és 2000-ben született, ők már felnőttek és a sanghaji, a madridi és a barcelonai állatkertben éltek. A budapestiben hat gorilla él: Bongó és a tegnapi újszülött, valamint szüleik és Liesel, továbbá a ’98-as születésű Irinda, aki még nem szült.

Még nem tudják pontosan, mikor láthatja a közönség a kis gorillát, de a két ünnep között már biztosan. A november 8-án született kiselefántot 2 nap után nézhette meg a sajtó, s következő nap a látogatók. Hanga Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy a gorillák kritikusan veszélyeztetett állatok, és a megmentésükben az állatkerti szaporításnak is nagy jelentősége van. Minden egyes kis gorilla születése egy lépés ebbe az irányba.

Taxis hiéna a Városligetben

A sajtótájékoztató után a 72-es trolit vártam az Állatkert előtt. Egyszer csak egy mezítlábas taxis érkezett a Hősök tere felől. Lelassított az út közepén, s integetett, szálljak be! Nem válaszoltam, ezért lassan tovább gurult. Pár perc múlva visszafelé jött a Széchenyi Fürdő felől. Már nemcsak lassított, de meg is állt az út közepén. Az sem zavarta, hogy ezzel megállásra készteti a két mögötte jövő személyautót. Letekerte az ablakot, s megint mutatta, hogy szálljak be! ? Ilyen rosszul megy az üzlet, hogy lasszóval kell fogni az utasokat? ? kiáltottam oda. Észbe kapott, hogy magyar vagyok, káromkodott egy cifrát, majd gyorsan elhajtott. Szenteste lévén ma 16 órakor leáll a tömegközlekedés, félek, hogy sokakat fog megkárosítani rámenős magatartásával.

Szóljon hozzá!