ZETApress

hírportál

Megnéztük az elefántfiút

Holnaptól láthatja a nagyközönség a szerdán világra jött elefántborjút a Fővárosi Állat- és Növénykertben, az újszülött állat hím ? tudtuk meg a kert legifjabb lakóját bemutató délelőtti sajtótájékoztatón. A szerda hajnali születésről idekattintva olvashatunk.

Az ellésre aznap 03 óra 54 perckor került sor és az újszülött nem sokkal később sikeresen lábra is állt. Asha 2013. február 14-ei születését követően mintegy 50 órányi várakozás után rövid időre el kellett altatni Angele-t és így emlőihez vezetni a borjat, hogy el tudjon kezdeni táplálkozni, mostanra azonban úgy tűnik, Angele rutinos anyává vált, nem voltak ilyen problémák ? mondta el dr. Sós Endre. Mivel az anyaállat második borja külső segítség és komplikáció nélkül született, így semmi akadálya annak, hogy már holnaptól láthassák a vendégek a fiatal elefántot ? tette hozzá az állatkert főállatorvosa. Az elefánt kisfiút ? melynek nevéről később közönségszavazással döntenek ? nem a teljes nyitvatartási idő alatt, hanem csak 10 és 14 óra között látható anyja és nővére, Asha társaságában.

Az állatkert vendégeit kisebb turnusokban engedik majd be az elefántcsarnokba, hogy a nagy tömeg ne zavarja meg túlzottan a még tapasztalatlan kiselefántot. Assamot, az apaállatot a teljes nyitvatartási időben láthatják a kifutóban. Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője elmondta, hogy néhány napon belül közzéteszik a lehetséges nevek listáját, ezek közül bárki szavazhat a neki leginkább tetszőre. Assam, a 17 éves apuka 5 tonnás, Angele, a 16 éves anyuka 3 tonnás, négy és féléves lányuk Asha 1 tonnát nyom és még szopik. A természetben az elefántfiúk hatéves korukig maradnak a családdal, majd magányos bikákká válnak. A lányok végig anyjukkal maradnak, s a nőstényekből és a kisfiúkból álló csordát a vezértehén vezeti.

Szóljon hozzá!