ZETApress

hírportál

Éjszaka a Ludovika téren

Múzeumok Őszi Éjszakája lesz a Ludovika téri Magyar Természettudományi Múzeumban szombaton 17-24 óráig. 17 órától zárásig nincs szebb állat, mint a lúd címmel Liba-bemutató, ahol bemutatkoznak Galiba és Márton lúd vadon élő rokonai ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Kézműves-sarok gyerekeknek és felnőtteknek. (Liba-sorminta, liba-kirakó, libaszínező, libaálmoskönyv). 17 órától zárásig: Nagyobb társaságban húsz, harminc ember mindig igyon újbort! ? Újbor-kóstoló, újbor bemutató és újborvásár élő zenével a Kupolacsarnokban.

18 órától: Budapesti vadon ? a Természetfilm.hu filmje. Rendező: Tóth Zsolt Marcell; főszereplő: Badár Sándor, Puskás Tivadar, Dégi János. Hogy érzi magát Budapesten? ? tehetnénk fel a kérdést, és valószínű, hogy az a kb. kétmillió ember, aki jelenleg itt él, kb. kétmillió féleképpen válaszolna rá. Csakhogy szép fővárosunkat nemcsak mi, emberek lakjuk.

Sőt, az igazat megvallva, jelentéktelen kisebbségben vagyunk ahhoz a sokmilliónyi gerinces és gerinctelen állatkához, növényfajhoz, rengeteg gombához és mikrobához képest, akik szintén itt éldegélnek. A maguk részéről ők is született pestinek vallják magukat…

19 órától Piaf, Piaf ? Részletek a Bárka Színház előadásából. A mű középpontjában a legendás énekesnő áll, ám a színpadon korántsem a szokványos romantikus életrajzot látjuk ? miközben az előadásban természetesen elhangzik Edith Piaf valamennyi híres dala, és egy pillanatra sem hiányzik az érzelem, a szenvedély.

Megismerjük Piaf-ot, a verebet és közben megismerjük azt a közeget, amiben felnő, ami meghatározza, ami dalainak gyökere és befogadó otthona. Előttünk a párizsi kávéházak, kuplerájok, lokálok és fényes színpadok világa, a színházi öltözők, a ringben a nagy szerelem Marcel Cerdan, az európai és tengerentúli koncertek atmoszférája, az utolsó évek szenvedéssel, csak azért is elszánásokkal teli, a legsűrűbb-legszebb dalokat ihlető, diadallal-bukással végződő varázslatos-tragikus élete.

20 órától Királyok bora, borok királya ? Dr. Csoma Zsigmond bortörténeti előadása, 21 órától: Filmek a Természetfilm.hu alkotói műhelyéből. 21-kor Liliputi mimikri. Rendező: Molnár Attila Dávid. Apró, néhány milliméteres tengeri herkentyűket filmezni óriási kihívás. Ezek az állatok ugyanis ? finoman szólva ? kerülik a feltűnést. Évmilliók óta úgy csinálnak, mintha ott sem lennének! Nemcsak egyszerűen kicsik, de mesterfokon űzik a rejtőzködést. Búvár legyen a békatalpán, aki észreveszi őket!

22-kor Antarktisz ? Az élet fagyos szigete. Rendező: Tóth Zsolt Marcell. A sokáig rejtélyes déli földrész kétszáz évvel ezelőtt még érintetlen jégvilágként terpeszkedett a fagyos sarki tengerekkel körülölelve. 2003-ban a Fagyos Oázis Kutató és Filmes Expedíció volt az első önálló magyar expedíció, amely egy kalandos, és nem egyszer kockázatos vállalkozás keretében megjárta a jeges kontinenst. A fiatal kutatókból és természetfilmesekből álló hét fős csapat, kihasználva a sarki nyár legenyhébb hónapjait, tíz hetet töltött az antarktiszi György király szigeten.

23-kor Lulu, a világszám Rendező: Molnár Attila Dávid, Tóth Zsolt Marcell. Az orrszarvú-féléket világszerte a kipusztulás veszélye fenyegeti. Természetes populációik egymástól egyre jobban elszigetelődve vívják kilátástalan harcukat a túlélésért. Néhány évvel ezelőtt egy német kutatócsoport elhatározta, hogy mesterséges megtermékenyítéssel próbál segíteni a végveszélybe sodródott állatokon.

Kísérleteik, hogy mesterséges módszerekkel ejtsenek teherbe egy orrszarvút, éveken át mindig kudarcba fulladtak. Egészen addig, amíg jó szerencséjük össze nem hozta őket a Budapesti Állat és Növénykert széles-szájú orrszarvú nőstényével, Luluval… A rendezvény ideje alatt, a rendezvényre szóló belépőjeggyel, valamennyi állandó és időszaki kiállításunk látogatható.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Éjszaka a múzeumban | ZETApress

Szóljon hozzá!