ZETApress

hírportál

Szerencsekerék

Vetélkedők tíz évnél is régebben ? 2

Tegnap már írtam a Mindent, Vagy Semmit! ? forgatásáról, s benne Philipet is megemlítettem. A Szerencsekerék felvételén egy hónappal korábban, épp ma 13 éve voltam a Bojtár utcában. A délutáni felvételről hazaérve azt a műsort akartam megnézni, aminek a felvételén néhány héttel korábban ugyancsak benn voltam. Sajnos csak a sötét képernyő fogadott. Akkor hunyt el Antall József, de csak mintegy negyven perccel később jelentette be a hírt utóda, Boross Péter. Addig csak zenét hallhattunk.

Ahol az olaj, ott a pénz, akár a Dallasban! – jegyezte meg Viktor mosolyogva január elején a népszerű tévéműsorban, amikor Várnai Róbert oroszházi olajbányász 65 ezer forintnyi ajándékkal távozott. Már 1993. januárjában jelentkezett bányászunk a játékra, s májusban hívták próbajátékra a stúdióba. Különböző teszteket kellett kitöltenie, s mivel elég intelligensnek ítéltetett, elindulhatott a január 3-ai játékban. A másik kiválasztott ? Wágnerné Mária ? is a Viharsarokból érkezett, míg a közönségversenyzőt a felvétel előtt választotta ki a közönségrendező. S hogy hogyan történt mindez, azt e sorok írója is végigkísérhette. A tudósítás az Árnyék 2004. januári számában jelent meg.

Már egy órával a felvétel előtt mintegy százan toporogtunk az óbudai stúdióban. Nézőként is csak előzetes jelentkezés után, névre szóló meghívóval mehettünk! Rákay Philip ? a közönségrendező ? villámkérdéseket olvasott, s az öt leggyorsabban és leghangosabban válaszoló mehetett be egyenként Vágó István és Kerényi Péter szobájába. Az öt úgy látszik bűvös szám, mert odabenn öt-öt személyt, földrajzi nevet vagy szólást kellett kitalálniuk az eléjük tett papírlap néhány mássalhangzójából. Végül az egyetlen férfi lett a befutó, de mint az adásból is láthattuk, abszolút nulltalálatos lett a kerékforgatásnál. A totótól eltérően ezért vigaszdíj sem járt.

Vágó Istvántól megtudtam, hogy az is baj, ha valaki pesszimistán megy ki szobájából. Nemrég egy hölgy mondogatta odakinn, hogy nem tudott semmit, a szerkesztők mégis őt választották. Erre a másik versenyző bundát kiáltott, alig bírták lecsillapítani. Szerencsére most ilyen incidens nem történt.

A stúdióban is Philip foglalkozik a nézőkkel. Megmutatja a fejünk felett elhelyezett mikrofonokat. A hangmérnök minden neszt, így a meg nem engedett súgást is meghallja, mondja. Csak egyszer fordult elő ilyesmi. Akkor kiürítették a nézőteret, a versenyzők elveszítették feladaton belüli pontjaikat, s az újabb feladatot immár nézők nélkül kellett megoldaniuk. Biztos, ami biztos alapon a műsor végi tapsot épp ezért már az elején felvesszük.

Felvesszük, mert mint kitalálhatták, a 25 percben látható adás délután közel másfél óráig készül. Van bőven idejük kiválasztani a nyerteseknek az ajándékokat, megbeszélni hozzátartozóikkal a szükségletet. A múltkoriban épp azon veszett össze a vő az anyóssal, hogy hajszárítóra, vagy kenyérpirítóra van-e szükség.

Válaszd a magyar árut!

A kirakatokban csak magyar árut találunk. Egy-egy felvételre 50-60 cég hozza el termékeit. Jó reklám ez nekik, beszélnek róluk, s a magyar ipart is fellendíti, ha vásárolják termékeit. A hazaszállítással sem kell bajlódniuk a nyerteseknek. A Viharsarokba is eljut az áru három héten belül. Az üzlet vagy a gyártó szállítja ki saját költségére. Nagyobb termékek esetén, vagy egyéb tartós fogyasztási cikkeknél, bemehet a nyertes a cég raktárába a megfelelő színű termék kiválasztására is. A próbajátékra viszont saját költségén utazik mindenki. Hatszázezer jelentkező várja, hogy a komputer kiválassza egy majdani játékra. A szervezők optimisták. Ez a műsor és testvére, a Mindent, Vagy Semmit! ? még sokáig fennmarad.

Szabó Károly puchbergi marcipános vendégeskedett a Szerencsekerék már korábban felvett karácsonyi műsorában. A kerék melletti tortát ő készítette a stábnak és a versenyzőknek. Szabó bácsival régi a kapcsolat, többször látta vendégül a Szerencsekerék Klub tagjait ausztriai otthonában, mutatta meg nekik birodalmát, s a híres Marcipán múzeumot. A klubtagok ? évi 365 forint tagsági díj fejében ? további kedvezményekben részesülhetnek. Mikulás és karácsony között például 17 színes televíziót sorsoltak ki közöttük, de különböző árukat is vehetnek árengedménnyel a Kálvin téri Városkapu Üzletházban, írtuk ?94. elején. Egyikük sem kapott zsákbamacskát a pénzéért, holnap viszont a Zsákbamacska március elsejei felvételéről tudósítok.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Zsákbamacska

Szóljon hozzá!