ZETApress

hírportál

Mindent, Vagy Semmit!

Vetélkedők tíz évnél is régebben ? 1

Vágó István vetélkedő műsora nem folytatódik az idén, pedig augusztusban több hetet is felvettek. Erről mi már akkor beszámoltunk. Nem újdonság, hogy több hétre előre dolgoznak, mert a kilencvenes évek elején ugyancsak ezt tették. 1994. elején több vetélkedő felvételén magam is benn voltam, s írtam róluk az Árnyék hasábjain. Az alábbi tudósítást a február 3-ai adás január 7-ei felvételén készítettem, s a havi lapban az adást követő reggelen került az olvasókhoz. Ez volt ám az igazán aktuális naprakész tudósítás!

Jól kezdődött a február Újházi Miklósnak. A pusztavámori jegyző táviratot kapott a tévétől, hogy elsején részt vehet a Mindent, Vagy Semmit! ? játékban. Még ősszel küldött be kérdéseket földrajz történelem és Rejtő Jenő témákban, s november végén műveltségi teszt kitöltésére hívták a Bojtár utcai stúdióba. Az újabb forduló december végén a Somló úti gyártási bázison zajlott, ahol rögtönzött játékon is indult. Ezután kapta a fentebb említett táviratot Kerényi Péter szerkesztőtől, aki a játékosok kiválasztását végezte.

Február elsején remekül versenyzett, 15 ezer pontos hátrányból jött fel az első helyre. Február 3-án már a harmadik körben járt. A játék délutáni felvételére magam is beszabadultam. Miklóst épp a szinkronszoba előtt találtam, amint lazított a verseny előtt. Játéknak tekintette az egészet, eszébe sem jutott, hogy elmegy a kocsiig. Félúton akart kiszállni. Családjukban már van autó, vezetni is tudja, de az 1,2 milliós Opel Astra 44 százalékos nyereségadóját nem is tudná hamarjában kifizetni. Akkor inkább levásárolja menet közben a nyereményt. Eddig csak tévén látott vetélkedőt, örül, hogy itt lehet.

Sorra érkeznek kihívói. Dr. Tóth László pincehelyi polgármester vadonatúj fekete díszmagyarban virít. Nemrég varratta 24 ezer forintért. Ma már a honatyáknál is ez a módi, miért maradna le mögöttük egy kisfalu polgármestere? Jöhetett volna cserkésztiszti egyenruhában is, mert lakóhelyén csapatparancsnok. Két középiskolás lányával együtt tagja a Cserkész Mentőosztagnak is. Egészségügyi kérdéseket szeretne, de bármi jöhet. Ősszel részt vett a Hősök terén a Pesti Hírlap harckocsiért folyó játékában, de a dunaújvárosiak elnyerték előlük a kaméleont

Mielőtt az önkormányzatok vetélkedőjére gondolnék, Dancsó József orosházi banktisztviselő kiábrándít. Példaképem Ocsovai Gábor tanár úr, dunakeszi banktisztviselő ? mondja ?, aki remekül szerepelt. Remélem, nekem is sikerül majd megnyerni Szeri Árpád szekszárdi újságíróhoz hasonlóan az autót, mondja bizakodva.

Philip melegíti be a közönséget

Közben gyűlik a közönség a 8-as Stúdióba. Most is a Szerencsekeréknél megismert Philip ? a közönségrendező ? foglalkozik velünk, bár most csak fele annyian férünk el a székeken. Kerényi Péter a műsor szerkesztője tart rövid eligazítást felvétel előtt. Elmondja, hogy mi is kitöltjük majd a teszteket a felvétel végén, s a legjobbak aztán a Somló úti újabb sikeres akadályvétel után előbb-utóbb adásba kerülhetnek. Bemelegítésként villámkérdéseket tesz fel a versenyzőknek ? legalább húszat ?, s még fel sem fogom a kérdés értelmét, ők már beleütnek és válaszolnak. Látszik, hogy roppant kiegyensúlyozott a mezőny.

Megérkezik Vágó István játékvezető, s innentől élesben megy minden. Miklós nehezen indul, József a ?surranó pályán? az élre tör. Csak a Hol járunk? ? ötezer pontjával hozza be Miklós az előnyt. A kínai licitnél már nem is kockáztat, így Józsefé lesz ezer pontért a kilencezres jogging. A második forduló még izgalmasabb. Hármas holtverseny alakul ki, s László a Hol járunk? ? ötezer pontjával veszi át végérvényesen a vezetést. Hiába kísérti meg Márta egy kiváló ajándékkal, most már ő nem mer kockáztatni.

Az ajándékok bemutatása filmről történik. Ennek felvétele még a játék előtt, délelőtt megtörtént Az előre megírt szöveget Cintula ? Keresztes Tibor ? egy hangstúdióban mondta alá. Mindennek pontos forgatókönyve van, semmit sem bíznak a véletlenre A főtámogatónk a Nestlé felirat nem azt jelenti, hogy a stábot és a közönséget meghívják egy kávéra, vagy csak a szádban olvadó csokira, hanem azt, hogy keményen fizetnek a reklámért Egy perc ára hatszázezer forint. Kell is ez a sok pénz a produkcióhoz, hisz a versenyzők szállásáról, étkezéséről is kell gondoskodni.

Zsebbe nyúlnak a szponzorok

Nem utazhat valaki az ország egyik sarkából naponta az újabbnál újabb felvételre, s ha már itt van, ennie is kell. Fodrász is a rendelkezésére áll meg szabó is. Előfordult már a műsor történetében, hogy valaki a felvételre ruhát kapott, mert sajátja sehogy sem illett az összképe. László díszmagyarja viszont most egyenesen jól mutat.

A villámkérdések már a polgármester úr egyértelmű fölényét jelentik. Nyolcezer ponttal veri Miklóst, húszezerrel Józsefet. Továbbmegy a február 08-i fordulóba. Terve, hogy 10-én a negyedik forduló végén kiszáll. Neki sincs pénze a félmillió forint feletti adóra, így inkább vásárolni akar. Az elmúlt fordulók ismeretében neki van igaza. A negyedik-ötödik fordulóban majdnem mindenki elvérzik. Tippünk, hogy ő a harmadikban fog február 9-én. Ha eltaláljuk, bérjósdát nyitunk. Csak nehogy aztán ne győzzük a munkát!…

Ennyi volt a tudósítás, s a levelek elmaradtak. László már a második körből sem ment tovább. Tudtuk mi ezt a lap nyomdába küldésekor, de ennyire mégsem akartunk bennfentesnek látszani. Holnap egy másik akkori vetélkedőről, a Szerencsekerékről írunk.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Szerencsekerék
  2. ZETApress » Így nem lehetsz milliomos!

Szóljon hozzá!