ZETApress

hírportál

Zsákbamacska

Vetélkedők tíz évnél is régebben ? 3

Csak két forduló megnyerését jósoltuk a polgármester úrnak február elején a Mindent Vagy Semmit! ? felvételén, de mint pár nappal később kiderült, a második fordulóban elvérzett. Nem kisebb személyiség verte meg, mint Kodaj Bence egyetemi hallgató, írtam a ?94. áprilisi Árnyékban. Még a március 29-i Zsákbamacska március 1-jei felvételén is az ifjú matematikus volt a beszédtéma, aki egy Hyundai Pony-val és négyszázezer forint feletti rekordnyereménnyel távozott az óbudai tévéstúdióból. Más kérdés, hogy a kocsi után több mint félmillió forint volt a nyereségadó. Csak pár napja ment le a tizedik adás, így még élénken élt mindenkiben.

A Zsákbamacska az említett műsornak, és a tegnap bemutatott Szerencsekeréknek a legkisebb testvére. Ezt is a már azokban megismert 70-80 fős stáb készíti, a stúdió is ugyanaz. A közönség ide is csak előzetes meghívóval jöhet, csak itt az adásba kerülő játékosok nem esnek át előzőleg semmiféle szűrőn. Csak a játékvezető ? Rózsa György ? szubjektivitásától függ, kik lesznek a szerencsés kiválasztottak.

A közönséget Böröczki József, a Mikroszkóp Színpad művésze melegíti be a folyosón. Ő szokta Clinton elnököt alakítani a Három Kívánságban s más tévéműsorokban. A hasonlóság így smink nélkül is megdöbbentő, több mint százan álljuk körül, mellünkön a grafikusok által megírt névtáblánkkal. A bő félórában ? míg a bebocsátásunkra várunk ? elmondja, hogy a műsor az Egyesült Államokból származik, s onnan terjedt át az öreg Európára. Ma már harminc országban játsszák, a SAT 1-en is látható.

A licence-adó is megelégedett

Első három felvételüket a licenc angol gazdája is megtekintette. Nagyon tetszett neki hogy a közönségnek nincs lámpaláza, természetesen viselkedik a stúdióban. Csöppet sem zavarta őket a kamerák sokasága, a sztárok látványa. A legelső ? február 15-i ? felvételen ? meséli a parodista ? egy kis malőr mégis becsúszott. A közönség az egyik nyertest felállva, dörgő vastapssal jutalmazta. Rákosit nem éltették így az ötvenes években a megtévesztett tömegek. Gyorsan meg kellett ismételni a felvételt nehogy valakiben a látvány kellemetlen emlékeket ébresszen. A vastapsot meg az összes többi közönségfelvételt a műsorkészítők megőrzik, hogy ezt később szabadon felhasználhassák egyéb műsorokban is. (Lehet hogy a Parabolában?)

Végre leülhetünk, s várjuk a műsorvezetőt. Megtudjuk még Rózsa Györgyről, hogy hátrányos helyzetűként született. Édesanyja mellett találták egy szülőszobában. Böröczki Pepe közben a kamerák mögé áll, s később végig innen vezényli a tapsot, grimaszt és még azt is, hogy mikor hányas színpadot kérjük vadul ordítva. A közönséggel nincs is baj, mindenki felszabadultan szórakozik, tapsol, kiabál.

Feltörő taps fogadja a műsorvezetőt. Felém indul, de hirtelen a mellettem ülő Ferikét választja az első játékra. Ferike 3581 forintos vásárlási utalványt nyer 581-nél már nagyon kapacitálják a borítékra, de fél a macskától. Bízik, hogy az első szám 9-es, nyereménye kilencezer forint feletti lesz, de így is örül. Nem tudja még, mit választ majd az első színpadról, s mehet még talán a fődíjért is. Feltéve, hogy mások meg nem előzik.

Míg a stúdiót az újabb játékhoz átrendezik, a parodista vicceket mesél. 20-30 éve már hallottam mindegyiket, de egy újszülöttnek minden vicc új, s a közönség fiatalokból áll. Zömük fővárosi és környékbeli, de Borsodból is jött egy csoport. A zambiai Patrik egyetemista társaival érkezett. Nagy népszerűségnek örvend egy szem fekete létére, s ez még fokozódik, amikor a másik játékban ötezer forintot, s két Bonanza koncertjegyet nyer. A végén már alig akarja letenni Rózsa György mikrofonját. A gödöllői Atomklub tagjait üdvözli, s társainak ez roppant tetszik. Nem hajlandók elárulni, hogy mit takar a kifejezés, bárhogy is faggatom őket. Csak sejteni engedik, hogy egy legkevésbé sem szalonképes fogalmat takar. Ha tudnák, hogy mit jelent, mondják, biztosan kivágnák a műsorból.

Napfényes Kalifornia helyett a sötét Lucifer

Újabb átrendezés, újabb szakállas viccek, közben Rózsa a színfalak mögött készül az újabb feladatra. Kevés dolgot kell megjegyeznie, mert mindent a kamerák mögül mutat neki Helga hatalmas táblákon. Ez sokszor a versenyzőt is megzavarja, mert azt hiheti, hogy a táblára írt 2-es színpad az eldugott nyeremény vagy a macska helyére utal. A közönség is Böröczki intésére meg a táblák jelére ordít.

A játékos kiválasztással közben egy kis hiba van az utolsó fordulóban, mert Rózsa túl korán indul. Már kézen fogná a hölgyet, de egy égi hang ? Mahrer Emil rendező ? megállítja. Meg kell ismételni a felvételt! ? mondja, s ekkor a játékvezető onnan indul, de mást választ. Előbbi kéznyújtása tehát mézesmadzagnak bizonyult. Ez a 13-ik adás, így a malőr érthető. S az újonnan választott még örül is.

A főjáték előtt a leghosszabb, mintegy félórás a szünet. (Az egész felvétel másfél óráig tartott.) Közben rögtönzött táncversenyt rendeznek négy közönségpáros részvételével. Két fiú együtt akarja ropni nyíltan vállalva másságukat, de nem tehetik. Holtverseny alakul ki de a két győztes pár összesen egy fekete macskát kap. Úgy látszik, szegény az eklézsia!

Patrik készül a főjátékra, többször elkérdezi a szabályokat. Töri a magyart, nehezen érti. Nehéz dolga lehet az egyetemen. Végül mégsem ő, hanem Zsuzsa ? aki 12 ezer forintos nyereményét kockáztatja ? indulhat a kaliforniai nyaralásért. Rosszul választ, az egyes színpadon kárörvendően nyávognak a macskák. Szomorúan ballag ki a stúdióból, vállán Luciferrel. Én sem faggatom. Tervezett interjúm a győztessel így végül elmarad, mint ahogy a műsor is végleg lekerült a képernyőről néhány héttel azután.

Szóljon hozzá!