ZETApress

hírportál

Mosolygós összefogás a boldog gyermekkorért

Velünk kerek a világ címmel nyílt ma délután mandala kiállítás a Művészetek Palotájában. A június közepéig látható tárlat megrendezésével zárul le a Mosoly Alapítvány egy éves közös akciója, melyet a Tesco-Global Zrt.-vel együtt a fogyatékos gyermekek megsegítésére szerveztek. Csökkent látású, epilepsziás, autista és tanulási, beilleszkedési zavarokkal küzdő gyermekeknek segítettek.

Az angol tulajdonú magyarországi áruházlánc már harmadszor támogatta komoly anyagiakkal a gyermekeket. Első évben a Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány, a másodikban az Aranyág Alapítvány, míg tavaly tavasztól a Mosoly Alapítvány pályázott sikerrel. Alkalmanként 20-25 pályázat érkezett, jelentkezőkből sosem volt hiány. A Zrt. húszmillió forintot utalt egyszerre át, s további húszmillióval közös programokat szervezett.

S hogy milyen programokról beszélhetünk? Ilyen például a már említett mandalázás. Aradi Katalin selyemfestő 15 fős gyermekcsoporttal foglalkozik. Hetente egyszer jönnek, s egy-egy képet egy-két óra alatt meg is festenek. Nem csak a képre, de egymásra is figyelnek, így könnyebben be tudnak majd később is illeszkedni a környezetükbe. Nem csak festeni, de énekelni, táncolni is megtanulnak. Az autistáknál ilyenkor fontos a rendszeresség, a megszokott helyek és mozdulatok. Ezek adnak nekik biztos támpontot, megnyugtatást.

Dr. Altmann Anna, a Budai Gyermekkórház neurológus főorvosa epilepsziás gyermekekkel foglalkozik. Mint a megnyitó előtti sajtóbeszélgetésen elmondta, a gyermekek gyógyszeresen rohammentessé tehetők. Betegeinek, s szüleiknek azt ajánlja, hogy az óvodában-iskolában ne beszéljenek a kórról. Sajnos a pedagógusok nem mentesek az előítéletektől és az ismert epilepsziásokat kirándulásra, uszodába sosem viszik el. Hogy ne váljanak a kis betegek kiközösítetté, szükség van a kegyes hazugságra, a betegség eltitkolására.

Kutyák jelzik előre az epilepsziás rohamot

Sajnos a szülő sem mindig partner, folytatta az ideggyógyász. Amíg az egészséges gyermeket a szülő a legszebbnek tartja mindegyik között, addig beteg gyermekét sok szülő szégyelli, eltitkolja. Ha még ő sem tudja elfogadni, hogyan várhatjuk el ezt az idegenektől. A szemléletünkön kéne mielőbb változtatni! Sok szülő inkább pirulát kér az orvostól ahelyett, hogy pszichológus tanácsát kérné egy beilleszkedési zavarnál. Ha megtenné, azzal elismerné, hogy a családban sincs valami rendben.

Riha Zsófia pszichológus és művészetterápiás szakértő a lovas terápia fontosságára hívta fel a figyelmet. A Moszkva térről rendszeresen viszik Pátyra a mozgáskorlátozottakat, az egyensúlyzavarral küzdőket. S ha már a négylábúaknál tartunk, említsük meg a kutyákat is. Az epilepsziás roham közeledtét a kiképzett kutya időben megérzi és figyelmezteti rá gazdáját. A gyermek leülhet, lefekhet és megúszhatja az összeesést, fejsérülést. A kutyáról való gondoskodás a felelősségérzetet is fokozza. A betegnek állandó társ, a gyermeknek játszótárs lehet, s feloldja a kínzó magányt. Aszódon a vakvezető kutyákhoz hasonlóan rohamjelző kutyák kiképzésével segítik a betegeket.

Danks Emese egykori táncművészként nem csak a mozgáskultúra, de a zene- és képzőművészet személyiség fejlesztő szerepét is elismeri. Sokat élt Angliában, ahol az emberek többet adományoznak. Emiatt persze az adományozottak száma is nagyobb. Mint mondta, hazai vevőik miatt sem kell szégyenkezniük. Az 58 magyarországi Tesco áruházban az elmúlt 11 hónapban közel négymillió forint gyűlt össze a kihelyezett perselyekben. A pénzgyűjtő ládák továbbra is kinn maradnak, mert júniustól újabb ? ma még megnevezhetetlen ? alapítványnak nyújtanak segítő kezet. Az újabb társak mellett a régiekét sem engedik el.

Szóljon hozzá!