ZETApress

hírportál

Kínaiak Magyarországon

Hatvan évvel ezelőtt, néhány nappal a Kínai Népköztársaság megalakulását követően hazánk és Kína államközi kapcsolatai rendeződtek. Ez történelmi jelentőségű esemény volt országaink életében, s a hat évtized alatt kulturális kapcsolataink is egyre szorosabbá és sokrétűbbé váltak.

A kettős évforduló alkalmat adott egy nagyszabású kulturális fesztivál megrendezésére, mely szeptember közepén a Kínai Írószövetség látogatásával kezdődött, majd a Kulturális örökségnapi Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti múzeumbeli rendezvénnyel folytatódott.

Szeptember végén az Uránia Nemzeti Filmszínházban Kínai Filmhetet rendeztek, ahol hét nagysikerű kínai filmet vetítettek teltházak előtt. Akik a filmvászon helyett élőben szeretnék látni a művészeket, ma és holnap este 7-kor a Madách Színházban tekinthetik meg Ezerarcú haza címmel a Kínai Nemzetiségek Ének- és Táncegyüttesének előadását. A művészek innen Kecskemétre mennek, s a Katona József Színházban szombat este mutatják be műsorukat.

A kínai képzőművészettel is megismerkedhetünk. Tegnap este nyílt meg a Vajdahunyadvárban a Kínai Kortárs Tintafestmények című kiállítás, mely a két ország kulturális minisztériumának támogatásával jött létre és október 25-ig látogatható. A megnyitón mi is ott jártunk, s a felvételeket Lantai József készítette.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Xi Jinping tárgyalt Bajnaival | ZETApress

Szóljon hozzá!