ZETApress

hírportál

Xi Jinping tárgyalt Bajnaival

Xi JimpingBajnai Gordon miniszterelnök megbeszélést folytatott Xi Jinpinggel, a Kínai Népköztársaság alelnökével. Xi Jinping a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulója alkalmából hivatalos látogatáson tartózkodik hazánkban.

A tárgyalópartnerek a kétoldalú kapcsolatokat tekintették át, különös tekintettel a gazdasági együttműködésre. Mindkét politikus megelégedését fejezte ki a gazdasági világválság ellenére is növekvő tempójú együttműködést illetően. Kína Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere az Európán kívüli országok között. A tárgyaláson mindkét fél óvott a protekcionizmus veszélyeitől. Elhangzott: érdekeltek vagyunk Kína és tágabb hazánk, Európa, az Európai Unió stratégiai partnerségének további erősítésében.

A hat évtizedes magyar-kínai kapcsolatok újabb pozitív eleme Magyarország részvétele a jövő évi sanghaji Expo-n ? hangsúlyozta Bajnai Gordon miniszterelnök, aki egyúttal szorgalmazta a kínai tőkebefektetéseket a magyar gazdaságba. A mai napon aláírásra kerülő két szerződéssel megkezdi működését Budapesten a Kínai Márkás Áruk Központja. Ez is hozzájárul ahhoz a szerephez, amelyet hazánk mint Kína regionális elosztó központja játszhat.

A miniszterelnök bejelentette továbbá, hogy Magyarország új főkonzulátust nyit a közép-kínai Csungking (Chongqing) városában. A hosszútávú magyar kapcsolatfejlesztési stratégiába illeszkedő lépéstől magyar részről azt várjuk, hogy Magyarország és a gyorsan fejlődő belső-kínai területek között rövid időn belül kiépülnek a szerteágazó gazdasági, tudományos-technológiai, oktatási-kulturális kapcsolatok.

Az újonnan nyíló főkonzulátus a magyar vállalkozások számára is lehetőség: segíti a kapcsolatépítést, tájékozódást. Működésének megkezdését követően rövid időn belül ? akár más uniós tagországgal együttműködésben ? vízumkiadási tevékenységgel is felruházzuk új külképviseletünket, hogy ezáltal is elősegítsük a kínai üzletemberek magyarországi és schengeni térségen belüli mozgását.

A tárgyalás során Bajnai Gordon együttérzését fejezte ki Kína alelnökének a Ninghszia-Huj autonóm területhez tartozó Sicujsan (Shizuishan) bányájában a hét elején történt tragikus baleset nyomán. Ennek kapcsán a kínai alelnök felidézte és ismételt köszönetet mondott a tavaly májusi szecsuáni (Sichuan) földrengés nyomán a magyar kormány által felajánlott gesztusért: három hétig szecsuáni gyermekek vendégeskedtek hazánkban ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!