ZETApress

hírportál

Szertelenül a mozikban

A Corvin Budapest Filmpalota és a szomszédos Kultiplex Művelődési Ház adott otthont idén is a Szenvedélyek Napja programjainak. A rendezvény nem új keletű, még az előző évszázadra, sőt az előző évezredre nyúlik vissza. Május 30-án évek óta összegyűlnek a fiatalok, hogy szakemberekkel beszélgessenek a drogok káros voltáról. Filmeket nézhetnek, előadásokat hallgathatnak a megelőzésről, a prevenció fontosságáról. Teszteken bizonyíthatják hozzáértésüket, s különböző hasznos tárgyakat nyerhetnek.

A középiskolás fiatalok jobbára tanáraikkal érkeztek az elmúlt évek során. Az ingyenes filmvetítések mindig teltházasok voltak. A tizenévesek mellett a huszonéves, főiskolás korosztály is visszatérő vendég. Ők inkább hallgatói a vitáknak, résztvevői a beszélgetéseknek. Mára is ezt várták a szervezők.

Sajnos a megnyitó elég kiábrándítóra sikeredett. A tízórai kezdésre sem Göncz Kinga, sem Gerendai Károly nem érkezett meg. Az ügyvezető miniszter asszonynál ez még meg is bocsátható, hisz épp a ma déli parlamenti ülésen döntöttek tárcája összevonásáról, hivatala megszüntetéséről. Neki ma a T. Házban volt a helye. Sajnos a húsz perces késéssel érkező főszervező se mentette ki sem őt, sem saját magát. Gerendai leült a nézőtérre. Nem érdekelte a megnyitó sajtótájékoztatóra érkezett pártucatnyi érdeklődő, csak a kollégáival beszélgetett.

A széksorok kezdtek megtelni, mindenki a háromnegyed 11-es Fekete kefe bemutatójára várt. A mozivászon előtt asztatok, székek, a székek előtt mikrofon, de még a megnyitó sem akart elkezdődni. A közönség szenvedélymentesen várakozott. Nyugalmukat nem a drogok túladagolásának, sokkal inkább neveltetésüknek, kultúráltságuknak köszönhették. Némán tűrték, hogy semmibe vegyék őket a szervezők, s arra sem méltatják, hogy elnézésüket kérjék a késésért, tájékoztassák őket a továbbiakról.

Nálam negyven perc múltán szakadt el a cérna. Ingerülten, de mégis csendben távoztam. Lehet, hogy pirulákat kénye nyelnem ahhoz, hogy ezeket a felesleges várakoztatásokat elviseljem? Nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás. Azt kéne inkább másoknak is megtanulni, hogy az idő is pénz, s ne raboljuk feleslegesen a másokét!

Szóljon hozzá!