ZETApress

hírportál

Megnyílt a Holnemvolt Park

Holnemvolt ParkÁllatok, játékok, szórakoztató programok várják a családokat: ma 13 órától látogatható a Holnemvolt Park. Az egykori Vidámpark területén kialakított családi szabadidőparkban, amelyet az Állatkert működtet, állatok, műemléki játékok, új játéküzemek és egyéb szórakoztató programok, látványosságok, attrakciók várják a nagyközönséget.

Az állatkerti belépőjegyek érvényesek az új park területére is, de lehet olyan belépőjegyet is váltani, amely csak a Holnemvolt Parkba szól. Az egyes játékok zsetonos rendszerben működnek ? tudtuk meg délelőtt a Holnemvolt Park hivatalos megnyitóján. Az Állatkert által működtetett új családi szabadidőparkot Baán László kormánybiztos, Tarlós István főpolgármester és Prof. Dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója adta át a közönségnek. Megemlékeztek Dr. Bogsch Ilmáról, a FÁNK 2003-07 közötti főigazgatójáról is, aki április 27-én, vasárnap 72 évesen elhunyt.

Mint ismeretes, a területen korábban működő Vidámpark a szabadidős piac változásai, a közönség elmaradása és az ezzel összefüggő gazdasági okok miatt nem volt tovább fenntartható. Egykori területét közgyűlési határozat alapján az Állatkert kapta meg. Ez egyrészt azért volt praktikus, mert az Állatkerttől másfél évszázad alatt az eredeti terület csaknem felét elcsatolták (egy része annak idején éppen a Vidámparké lett), s emiatt a terület szűkössége komoly problémákat okozott. Ráadásul ez a megoldás lehetővé tette azt is, hogy a műemlék játékok fennmaradjak és tovább üzemelhessenek, annál is inkább, mivel az Állatkertnek kiterjedt tapasztalatai vannak a műemléki oltalom alatt álló létesítmények fenntartása és üzemeltetése terén.

A terület fejlesztésére az Állatkertnek nagyszabású fejlesztési elképzelései vannak. A tervezett létesítmények, bemutató komplexumok ? köztük a Mesepark és a Pannon Ősvadon ? megvalósítása azonban több évet is igénybe fog venni. Az Állatkert szándéka azonban az volt, hogy az átvett terület ne legyen elzárva a közönség elől a középtávú fejlesztési tervek megvalósulásáig, hanem már 2014- ben új programok, attrakciók fogadják itt a látogatókat, s a műemlék játékok is használhatók legyenek. Ezért hozta létre az Állatkert a Holnemvolt Parkot. A park változatos állatgyűjteményt vonultat fel, sok barátságos, simogatható állattal, illetve állatkölykökkel. Emellett tovább működnek benne az egykori vurstli és Angolpark háború előtti időkből megmaradt patinás játékai is. A műemlék játékokon felül területre számos új játéküzem, látnivaló, attrakció került, így többek között bábszínház és kalandpálya is várja az apróbb és nagyobb látogatókat.

A Holnemvolt Park állatai

A Holnemvolt Parkban harminc különféle állatfajt és fajtát mutatnak be. Több éves szünet után ismét láthat a közönség lámákat, struccokat, szarvasféléket és vaddisznókat is. Utóbbiakat három koca képviseli, amelyek mindegyike megellett a nyitás előtti napokban, így a közönség összesen tizennégy csíkos vadmalaccal is találkozhat. (A múlt keddi bejáráson mi is láthattuk őket.) Hasonlóan jól sikerült a területre átköltöztetett tevék ellésének időzítése: Írisz április 9-én, Ingrid pedig április 16-án hozta világra a maga csikóját. A korábban még soha be nem mutatott gyimesi rackáknál nyolc bárány cseperedik.

Különlegesség a négyszarvú juh, amely a ?szokásos? szarvpár mellett mindkét oldalon egy-egy oldalsó szarvat is visel. A Holnemvolt Parkban leltek új otthonra a rózsás flamingók és a barátpapagájok is, sőt, a szurikáták egy része is átköltözött. Az új állatsimogatóban barátságos törpekecskékkel és juhokkal lehet ismerkedni, de meg lehet simogatni az alpakákat és a dámvadakat is. A lovakat négy fajta is képviseli. Egymás mellett látható a shire és a falabella, a legnagyobbra és a legkisebbre növő lófajta. Akad itt az őshonosnak számító huculból, valamint a lovagoltatásra használt haflingi lovakból is. Tevegelni is lehet mától, melyet délben magam is kipróbáltam egy kétpúpún.

A Vurstli és az Angolpark öröksége

Az Állatkert már a terület átvételkor biztosította mindazokat, akik a ligeti mutatványos hagyományok megszakadásától tartottak, hogy a megőrzésre érdemes régi hagyományokat folytatni kívánja. Éppen ezért a műemléki oltalom alatt álló játékok nemcsak megmaradnak, hanem a továbbiakban is üzemelni fognak. A Holnemvolt Parkban összesen hat átvett játéküzem működik. Ezek mind az egykori Vurstliból, illetve az Angolparkból valók, így játékokat az 1950-ben megnyílt Vidámpark éppúgy örökölte annak idején, ahogy most az Állatkert is.

A játékok közül négy (Körhinta, Barlangvasút, Hullámvasút és Mesecsónak) áll műemléki oltalom alatt, további kettő (Elvarázsolt kastély és Dzsungel-mesevasút) pedig ugyan nem számít műemléknek, de műszaki állapotuk lehetővé tette további üzemeltetésüket. Műemléki oltalom alatt áll Pöltl Károly egykori, 1910 táján létesített céllövöldéjének mechanikus, mozgó elemekből álló fém hátfala is, melyből azonban a Vidámpark látogatói az elmúlt években semmit sem láthattak. Elemei egy raktárban feküdtek csomagolatlanul. Az Állatkert a tervek szerint felújítja a régi céllövölde védett hátfalát, s nyárra már erre is célba lehet majd lőni.

Programok, attrakciók, látványosságok

A Holnemvolt Parkban több új játéküzem és szórakoztató attrakció is várja a látogatókat. Kétféle láncos körhinta, egy gyermek ringlispíl, kis-vonatok, gyermekeknek és felnőtteknek kialakított kalandpálya, pedálos gokart, fa labirintus, vásárfia műhely és ajándék zoo-na teszi gazdaggá a kínálatot. Emellett Marica bábszínháza, a Papagájparádé és a Szörnyecskék háza kínál változatos és izgalmas programot. Az attrakciók többségét igyekeztek úgy kialakítani, hogy általuk feleleveníthető legyen a régi Angolpark és Vurstli világa. A játékok üzemeltetői például csíkos tengerésztrikóban teljesítenek szolgálatot, hiszen a háború előtt a ligeti hintáslegényeknek is ez volt az öltözékük.

Méltányos árak, zsetonrendszer

A Holnemvolt Park területe az Állatkerti körúti bejárat felől is megközelíthető, de a cirkusz épülete mögött az Állatkerttel is összeköttetésben van. Az állatkerti belépőjegyek a Holnemvolt Park területére is érvényesek, tehát a látogató máris többet kap a jegyért. Lesz azonban olyan belépőjegy is, amely csak a Holnemvolt Park területére érvényes. Ennek ára egységesen 500 forint. Az egyes játéküzemek és külön szolgáltatások külön díjért, zsetonos rendszerben vehetők igénybe. Egy zsetont 200 forintos áron lehet megvásárolni. A rendszer bevezetésétől az Állatkert azt várja, hogy azok is igénybe tudják venni a szolgáltatásokat, akik az egykori Vidámpark magas belépti díjai (csaknem ötezer forint volt egy felnőttjegy) miatt korábban nem tehették ezt meg. Ugyanakkor a zsetonok révén mindenki csak azért a szolgáltatásért fizet, amit valóban igénybe is vesz.

Tíz hét jutott a kivitelezésre

Bár a volt Vidámpark szeptember 30-án fogadott utoljára látogatókat, a felszámolás, a játékok leszerelése és az egyéb munkálatok miatt az Állatkert csak február közepén tudott a területre felvonulni és a Holnemvolt Park kialakításának munkálatait megkezdeni. A kert munkatársainak így mindössze tíz hét állt rendelkezésükre a megnyitásig. Az elmúlt tíz hét során kialakították az új állattartó helyeket, s az elkészült férőhelyeket be is népesítették állatokkal. Átvizsgálták az örökölt játéküzemek műszaki berendezéseit, és ahol szükséges volt, elvégezték a biztonságos üzemhez elengedhetetlen karbantartási, javítási munkálatokat is.

A hullámvasúton például pályafelújítási munkákat végeztek, és megtörtént két szerelvény nagyjavítása is. A mesecsónak betonmedrét teljesen újra kellett szigetelni, mert a benne lévő víz ? ki tudja, mi óta ? folyamatosan elszivárgott. Rendbe hozták a barlangvasút diorámáinak mozgó figuráit, illetve elvégezték a dzsungel mesevasút kocsijainak javítását. Felállították az új játéküzemeket és látványosságokat is. Emellett a lehetőségekhez mérten igyekeztek a park általános képén is javítani, ez ugyanis az átvételkor számottevően elmaradt attól a színvonaltól, amit az állatkerti látogatók megszokhattak. Bár a jelenlegi állapotok távolról sem nevezhetőek ideálisnak, lefestették a terület világítási kandelábereit és számos növényt is telepítettek a parkrészekbe.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Állatkerti méhmenedék | ZETApress

Szóljon hozzá!