ZETApress

hírportál

Állatkerti méhmenedék

MéhkaptárA beporzó rovarok számára lakó- és áttelelőhelyet biztosító méhmenedéket adtak át délelőtt a Fővárosi Állat- és Növénykerthez tartozó, múlt kedden megnyitott Holnemvolt Parkban. A hártyásszárnyúak az egykori vidámparki Dodzsem helyén készült Papagájröpténél nyernek menedéket.

Dr. Persányi Miklós, a FÁNK főigazgatója az eseményen elmondta: több mint 25 ezer méhfaj létezik, és a rovarbeporzású növényfajok 80 százalékának fennmaradása nekik köszönhető. Az új építmény pedig abban segíthet, hogy minél többen megismerjék a méhekre leselkedő veszélyforrásokat. ? Az élővilág kölcsönösen összefüggő harmonikus viszonyban létezik, amelyben a növények a virágport, a nektárt adják a méheknek és más beporzóknak, amelyek elvégzik a beporzást. Az utóbbi esztendőkben a tudósok és a méhészek egyaránt azt észlelték, hogy nagy mennyiségben pusztulnak a méhek, pedig ezen rovarok eltűnése beláthatatlan katasztrófával fenyeget ? hangsúlyozta az intézmény vezetője.

Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a beporzóknak köszönhetjük minden asztalunkra kerülő ételnek az egyharmadát, és ha ezen rovarok eltűnnének, akkor a minket körülvevő világ is teljesen másként nézne ki. A szervezet tavaly januárban mutatta be beporzóvédelmi kampányát, ekkor azonosítottak hét olyan általánosan elterjedt vegyszert, amelyek kiemelten veszélyesek a beporzókra. A kampány révén sikerült elérni, hogy a hétből négy vegyszert az Európai Bizottság betiltott ? közölte az igazgató, hozzátéve: a cél a további vegyszerek korlátozása és a beporzók védelme.

Az oktatási célra is alkalmazható méhmenedéket a Greenpeace Magyarország Mentsük meg a méheket! ? kampánya keretében Andrew G. Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos és felesége, Vajna Tímea, a kampány támogatói avatták fel. A méhmenedék természetes anyagokból készített építmény, amely a magányosan élő méhek és más hasznos rovarok ? többek között lepkék, katicabogarak ? számára kínál megfelelő szaporodási és áttelelési lehetőséget. További hasznos információk a méhmenedékekről idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!