ZETApress

hírportál

Könyvünnep a Millenárison

Sofi OksanenAz április 23-i Könyv és a Szerzői Jog Világnapja, valamint az április 26-i Szellemi Tulajdon Világnapja jegyében, a két jeles dátum közé ékelve április 24-én, ma délután 15 órakor nyílik a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A magyar könyvkultúra legnagyobb szabású nemzetközi rendezvényét ? hazánk uniós tagságának 10. évfordulójára is emlékezve ? Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitja meg az idei díszvendég-ország, Törökország képviselőjének társaságában. A könyv és a szellemi tulajdon emléknapja okán Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke köszönti az egybegyűlteket.

A könyvfesztivál hivatalos programja hagyományosan 16 órakor pódiumbeszélgetéssel indul: a 37 éves finn Sofi Oksanen díszvendég-író beszélgetőpartnere Winkler Nóra lesz. 17 óra után a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése és Budapest Főváros Önkormányzata közösen alapított elismerését, a Budapest Nagydíjat Tarlós István főpolgármester és Kocsis András Sándor, az Egyesülés elnöke adja át a finn írónőnek a Millenáris Teátrumban Tóth Krisztina laudációját követően.

A megnyitó után vendégeinkkel közösen avatjuk fel a török kultúrát, könyvkiadást és kortárs szerzőket bemutató reprezentatív török díszvendég-standot, valamint az Izrael állam budapesti nagykövetségével együttműködésben felépített, a Holokauszt 70. évfordulójára, valamint Izrael és Magyarország diplomáciai kapcsolatai újrafelvételének negyedszázados évfordulójára emlékező standot, Ilan Mor Izrael budapesti nagykövete társaságában.

Kína 2008-as, a Pekingi Olimpia évében megrendezett könyvfesztiváli bemutatkozása óta az idei török díszvendégség ígérkezik a legnagyobb szabásúnak. Díszvendég-ország először állít fesztiválunkon 150 négyzetméter alapterületű, reprezentatív standot, s eldőlt az is, hogy a török kortárs irodalmat tizenkét jeles író képviseli személyesen Budapesten. A török Kulturális Minisztérium friss tájékoztatása szerint az alábbi alkotókkal találkozhatnak a könyvfesztivál látogatói a Millenárison: Elif Safak, Ä°skender Pala, Be?ir Ayvazoğlu, Gül Ä°repoğlu, Solmaz Kamuran, Muhsine Helioğlu Yavuz, Mavisel Yener, TarÄąk Demirkan, Oya Uysal, Furkan ÇalÄą?kan, Erhan Afyoncu és I?Äąk Öğütçü.

2001 óta idén immáron 14. alkalommal fogadjuk Budapesten kontinensünk legtehetségesebb pályakezdő prózaíróit. Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját a Budapesten akkreditált diplomáciai testületekkel, kulturális attasékkal, kulturális intézeti vezetőkkel közösen szervezzük. Április 26-án, szombaton a Millenárison 17 európai ország fiatal írói mutatkoznak be, Gács Anna és Forgách András moderálásával. Hazánkat ebben az esztendőben Hidas Judit, a Hotel Havanna című kötet szerzője, míg Csehországot névrokonom: Tomáš Zmeškal, Az ékírásos szerelmeslevél című mű írója képviseli.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tomáš szerelmeslevele | ZETApress

Szóljon hozzá!