ZETApress

hírportál

Születésnapra Pándi-meggytorta

Fotó: Lantai JózsefIdén Pándi meggytortájával köszönti születésnapján Magyarországot a Miniszterelnöki Hivatal felkérésére a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A pályázat keretében kiválasztott desszertkülönlegességet Budai Bernadett kormányszóvivő és ismert hazai sztárok kóstolták meg először a Zila Kávéházban, ahol Lantai József járt.

Budai Bernadett a torta bemutatóján elmondta, hogy a különleges desszertet a tavalyi évhez hasonlóan, a Kossuth téren felállított Szent István király udvara történelmi játszóházban a készítők és meghívott hírességek közreműködésével, augusztus 20-án kóstolhatja meg a nagyközönség, emellett a tortát aznap az ország több száz cukrászdájában is árusítani kezdik.

Immár 3 éve hagyományosan augusztus 20-án, az Ország Születésnapján mutatja be a nagyközönségnek a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programja keretében az Ország Tortáját. Az Ország Tortája választás célja, hogy az ország minden lakosa az alkalomhoz méltó különleges desszerttel ünnepelhessen, a családi ünnepek hangulatát idézve személyes élményként élhesse át az államalapítás évfordulóját. Az ünnepi programok innen letölthetők.

Idén is a leghíresebb cukrászok és cukrászdák versengtek azért, hogy elkészítsék hazánk születésnapi tortáját. Az idei évben 15 torta pályázott a címre, amelyet 2007-ben a Madártej torta, 2008-ban a Szatmári szilvatorta nyert el. A szakmai zsűri az előválogatás során három tortát választott ki, így a tavalyi győztes Zila kávéház Pándi meggytortája, a balassagyarmati Orchidea cukrászda Borkirálya, valamint a budakeszi Gina cukrászda Mákos guba tortája versenyezhetett a címért.

A torta akció sikerét jelzi, hogy az előző évek Ország Tortáiból több tízezer szelet fogy évente, mivel több száz cukrászdában egész évben lehet kapni az ünnepi desszertkülönlegességet. Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta a tavalyi győztes Szatmári szilvatortából augusztus 20-án csak a Kossuth téren néhány óra alatt 4500 szelet, míg országosan több mint 35 ezer szelet fogyott.

A 2009-es Ország Tortája bemutató sajtótájékoztatón Egyházi Géza, a Szent István ? Egy ország születése című történelmi gála főszereplője, valamint Keleti Andrea, Dombovári Vanda és Rippel Viktor elsőként kóstolhatták meg az idei Ország Tortáját, mely torta a különleges ízesítésű meggyen kívül, krémjében vanília-rudat, krémsajtot és belga fehér csokoládét is tartalmaz. Aki gyakorlott a sütésben és otthon szeretné elkészíteni a Zila kávéház győztes Pándi meggytortáját, az innen töltheti le a receptjét.

[nggallery id=10]

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Születésnap a fővárosban | ZETApress

Szóljon hozzá!