ZETApress

hírportál

Születésnap a fővárosban

Egy ország születéseIdén is színvonalas programok várják augusztus 20-án a fővárosba látogatókat. A kormány idén is színes programokkal készül augusztus 20-ra, az államalapítás évfordulójára, az Ország Születésnapjának megünneplésére. A hagyományos programok mellett ? mint például a zászlófelvonás, a tisztavatás, vagy a tűzijáték ? az érdeklődők az idén is találkozhatnak újdonságokkal.

Az ünnepségsorozatot záró tűzijáték például világújdonságnak számító technikai megoldásokkal, fény- és látványelemekkel teszi feledhetetlenné az idei augusztus 20-át. A tavalyinál húsz százalékkal kisebb költségvetésű, színvonalas és változatos programokat nyújtó ünnepségsorozat az előző évekhez hasonló szigorú biztonsági előkészületekkel várja az ünnepre látogatókat.

Az ünnepi programsorozat augusztus 19-én kezdődik a Kossuth téren, ahol a térre látogatók 21 órától a Szent István ? Egy ország születése című történelmi rockoperát tekinthetik meg Egyházi Géza, Puskás Péter és Fonyó Barbara főszereplésével.

Az augusztus 20-i ünnepség reggel fél 9-kor a Kossuth téren a Magyar Köztársaság lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődik. A zászlófelvonáson közreműködő katonazenekarok a megemlékezés után az Andrássy úton keresztül átvonulnak a Hősök terére, ahol a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem idén végzett tisztjeinek avatására kerül sor délelőtt 10 órától. A tisztavatás idén ismét haditechnikai bemutatóval egészül ki: Albatros és MiG?29-es repülőgépek repülnek át a tér felett kötelékben. Az ünnepség a Hősök terén 11 órától térzenével folytatódik, majd 12 órakor ünnepélyes zenés őrségváltással zárul. Idén először a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége is részt vesz az eseményen.

A Kossuth téren délelőtt 11 órától egészen 21 óráig a Szent István király udvara történelmi játszóház várja az érdeklődőket. A térre látogatók a játszóház helyszínén megismerkedhetnek a korabeli mesteremberek ? így például a vándorkovácsok és az íjkészítők ? munkájával. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének aktív közreműködésével egész napos kenyérfesztivál is várja az érdeklődőket. A gyerekek lovagi próbatételen vehetnek részt, és a próbákat teljesítő első 300 gyermek ingyen kóstolhatja meg a sztárvendégek kíséretében fél 2-kor a térre érkező Pándi meggytortát. A 2009-es Ország Tortájából további ötezer szelet a nap folyamán kedvezményesen megvásárolható.

Az állami ünnepséget tűzijáték zárja, amelynek különleges látványelemeit este 21 órától, 20 percen át követhetik figyelemmel a helyszínen tartózkodók, illetve a tévénézők. Az idei ünnepi tűzijáték a tavalyihoz hasonlóan zenei koreográfiával készül. A tűzijáték képeihez egy ütős együttes, két énekes és a táncosok kapcsolódnak. Czomba Imre zeneszerző alkotását Miklósa Erika és Fekete Attila éneke kíséri.

Az idei tűzijáték különlegessége, hogy a klasszikusnak számító kilövési pontok mellett ? mint az Erzsébet híd, a Citadella, valamint a Lánchíd ? a rakéták egy részét az Erzsébet híd és a Lánchíd között a Dunán hosszanti irányban kikötött vízi színpadrendszerről lövik majd fel. Ehhez hasonlót eddig csak néhány európai helyszínen, például a velencei karneválon vagy a Genfi-tavon láthattak a nézők.

Az augusztus 20-i tűzijáték így valódi világújdonsággal szolgál, hiszen folyón eddig sehol a világon nem alkalmazták ezt a kilövési módszert. A szervezők emellett további látványelemeket helyeznek el a Citadella falán és a gyilokjárókon is, ahol úgynevezett futó tűzvarázst is láthatunk majd ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!