ZETApress

hírportál

Szabadságunkat ünnepeljük

A Magyar Köztársaság Kormánya színvonalas programsorozattal emlékezik a Vasfüggöny lebontásának 20. évfordulójára és köszönti a 20 éves Magyar Köztársaságot június 27-én. A kormány magas rangú nemzetközi meghívottak részvételével a Kossuth téren ünnepélyes katonai tiszteletadást, parlamenti emlékülést, az Andrássy úton szabadtéri fotókiállítást, a nap végén pedig ünnepi díszelőadást rendez a Magyar Állami Operaházban.

1989. június 27-én a Magyar Népköztársaság kormánya lebontotta az országot Nyugat-Európától elválasztó Vasfüggönyt. A Vasfüggöny megszűnése után szeptember 10-én Magyarország megnyitotta határait a Németországba tartó keletnémet polgárok előtt. Az Európát és Németországot kettéválasztó berlini fal Magyarországon keresztül megkerülhetővé vált, s így elvesztette létjogosultságát: szeptember 10-e után két hónappal leomlott.

A magyar közjogi méltóságok meghívását június 27-ére Budapestre számos európai államfő, kormányfő és parlamenti elnök fogadta el. Részvételét jelezte nyolc államfő, három miniszterelnök, tizennégy parlamenti elnök. A legmagasabb rangú részvevők várhatóan több mint 30 országból érkeznek, többek között Németországból, Nagy-Britanniából, Ausztriából, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Lengyelországból, Horvátországból, Romániából és az Amerikai Egyesült Államokból.

Katonai tiszteletadás és zászlófelvonás a Kossuth téren

Az ünnepi napot magas rangú külföldi meghívottak részvételével katonai tiszteletadás és zászlófelvonás nyitja meg 10 órakor a Kossuth téren. A külföldi delegációt a meghívók, Sólyom László a Magyar Köztársaság elnöke; Bajnai Gordon a Magyar Köztársaság miniszterelnöke és Szili Katalin a Magyar Országgyűlés elnöke fogadják. A katonai tiszteletadás során az ünnepségen jelen lévő országok zászlói érkeznek a térre, majd a magyar zászlóval közösen felsorakoznak az országzászló előtt. A Magyar Köztársaság lobogóját a Himusz hangjaira vonják fel. Az ünnepség zárásaként megszólal az Örömóda. A magyar Himnuszt és az Örömódát 100 fős gyermekkórus és a Honvéd Férfikar adják elő fúvószenekari kísérettel.

Parlamenti emlékülés

Délelőtt 11 órakor a június 27-ei eseményekről szóló emlékülés kezdődik a Parlamentben, mely sajtónyilvános. Az emlékülés két részből áll, melynek során a felszólalások mellett levetítésre kerül az alkalomra készített rövidfilm 1989 – A csodák éve címmel.

Az emlékülésen köszöntőt mond Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. Az emlékülés első részében beszédet mond Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke; Horst Köhler, a Németországi Szövetségi Köztársaság szövetségi elnöke; Heinz Fischer, az Osztrák Köztársaság szövetségi elnöke; Tarja Halonen finn elnök; Danilo Türk szlovén elnök; Hans-Rudolf Merz, svájci elnök; Günter Verheugen, az Európai Bizottság alelnöke, Bronislaw Komorowski, a Lengyel Szejm elnöke és Németh Miklós, volt miniszterelnök.

Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke 13 órakor a Vasfüggöny átvágásának 20. évfordulója alkalmából ebédet ad az évfordulóra meghívott köztársasági elnökök tiszteletére a Sándor-palotában, majd 15 órakor az államfő Horst Köhler úr, Németország köztársasági elnökének társaságában ellátogat a Német Külügyminisztérium 20 év szabadság: Németország megköszöni című rendezvénysorozatára a Városháza parkba. Erről bővebben itt olvashatunk.

A parlamenti emlékülés második részében Horst Teltschik, Kohl kancellár volt külpolitikai főtanácsadója és Horváth István, bécsi magyar nagykövet moderálnak. Horst Teltschik köszöntőjét Hans-Dietrich Genscher, volt német külügyminiszter és Kovács László az Európai Bizottság adó-és vámügyi biztosa beszéde követi.

Felszólal még David Price az USA delegációvezetője, Baroness Hayman, a brit Felsőház elnöke, Robert Breitner Czuma, egykori NDK-menekült; Paul Lendvai professzor, publicista, illetve Nikolaus Koch, burgenlandi tartományi rendőrfőnök emlékezik a 89-es eseményekre.

Díszelőadás és fogadás az Operaházban

Az emléknap záróakkordjaként 19 órakor A szabadság születése című díszelőadás kezdődik a Magyar Állami Operaházban. Ünnepi beszédet mond Bajnai Gordon, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke és a meghívott külföldi vendégek nevében Jan Fischer, a Cseh Köztársaság miniszterelnöke. Az előadásban klasszikus zenei részletek és a határnyitás történetét felidéző szövegrészek, dokumentumok hangzanak el, melyek egységes formában fogalmazzák meg a szabadság születésének gondolatát. Opera és szimfonikus zenekari részletek hangzanak el Bartók, Beethoven, Mozart, Verdi műveiből.

Közreműködik a Danubia Szimfonikus Zenekar (vezényel Héja Domonkos), a Nemzeti Énekkar, Kolonics Klára, Sümegi Eszter, Fekete Attila, László Boldizsár, Gál Erika, Szvétek László, Káldi Kiss András, valamint Fullajtár Andrea és Zubornyák Zoltán. Az ünnepi díszelőadást az MTV élőben közvetíti.

1989. a Föld körül ? fotópályázat és kiállítás az Andrássy úton

A központi ünnepségek mellett június 27-én, szombaton reggeltől 28-án, vasárnap este 10 óráig éjjel-nappal ingyenesen látogatható szabadtéri fotókiállításra várja a lakosságot a Magyar Köztársaság Kormánya.A kiállítás támogatói és szakmai védnökei a Magyar Távirati Iroda, a Magyar Fotográfia Háza és a Magyar Fotóművészek Szövetsége.

Az 1989. a Föld körül kiállításon magyar professzionális fotóművészek körében meghirdetett pályázat nyertes alkotásai és az MTI, valamint külföldi hírügynökségek azon anyagai lesznek láthatóak, melyek egyedi szemszögből mutatják be 1989. legmeghatározóbb politikai és kulturális eseményeit és a korszak hétköznapjait. A fotópályázatra június 9-ig nyújthattak be pályázatot az érdeklődök. A zsűri által legjobbnak ítélt mintegy 200 pályamunka lesz majd látható a lezárt Andrássy úton a Kodály köröndtől a Bajza utcáig. A kiállítás díjátadóval egybekötött hivatalos megnyitója június 27-én déli fél 1-kor lesz a Kodály köröndön. A programokról további információ oldalukon található.

Farkast Farkas, Istvánt Ádám váltja a felügyeleten

A kormányfő Farkas Ádámot javasolja a PSZÁF Felügyeleti Tanácsa elnökének a minap lemondott Farkas István helyére. Bajnai Gordon az Országgyűlés elnökének írt levelében kezdeményezi, hogy a jelöltet hallgassa meg a Parlament Költségvetési bizottsága. A Felügyeleti Tanács elnökének személyéről már hétfőn szavazhat az Országgyűlés.

A közgazdász végzettségű Farkas Ádám ? aki 1997. és 2001. között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt ?, többek közt a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank vezérigazgatójaként, majd az Allianz Bank vezérigazgatójaként is dolgozott. A Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint a Nemzetközi Bankárképző Központnál 1991-től végez oktatói munkát ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Húsz éve nincs Vasfüggöny

Szóljon hozzá!